Ποινή φυλάκισης στον πρώην Δήμαρχο Αποκόρωνα Γρηγόρη Μαρκάκη για την ακαταλληλότητα των νερών στην πηγή Καβούσι στο Στύλο

Σε 12 μήνες φυλάκιση καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελιοδικείο Χανίων τον πρώην Δήμαρχο Αποκόρωνα Γρηγόρη Μαρκάκη για το θέμα της πηγής Καβούσι στην περιοχή του Στύλου και την ύπαρξη ολικών κολοβακτηριοειδών και E.coli – εντερικών στρεπτόκοκκων, το 2012.

Από τον κ. Μαρκάκη ασκήθηκε έφεση επί της ποινής, ενώ συγκεκριμένα η κατηγορία που αντιμετώπισε ήταν “δηλητηρίαση πηγών κατ’ εξακολούθηση, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”.

Από την απόφαση του Δικαστηρίου αποδείχθηκε πως είχε απόλυτο δίκιο η τότε αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου, υπό το σημερινό Δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη, αναδεικνύοντας το θέμα και την επικινδυνότητα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.

Οι πηγές αυτές ήταν οι ίδιες πους είχε διαπιστωθεί και πάλι μικροβιακό φορτίο και είχαν κριθεί ακατάλληλες, ενώ τότε η Δημοτική Αρχή είχε κάνει αναφορά σε νεότερες μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης που έδειχναν πολύ μειωμένα τα μικροβιακά φορτία, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε θέμα ακαταλληλότητας του νερού.

Τους πρώτους ελέγχους που έδειξαν και όλα αυτά τα μικρόβια, είχε διενεργήσει η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Χανίων, ώστε να δει αν τα νερά ήταν πόσιμα, συστήνοντας μάλιστα στην τότε Δημοτική Αρχή να προβεί σε σειρά ενεργειών και λήψη συγκεκριμένων μέτρων.