Κρήτη: «Βουτιά» 40% στην παραγωγή ρακής! – Ποιοι είναι οι 3 βασικοί παράγοντες

Ταυτόχρονα, μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχτηκαν οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί της τσικουδιάς και του τσίπουρου από την απώλεια του ονόματος “τσικουδιά” και “τσίπουρο”

Έως και 40% αναμένεται να φτάσει φέτος η μείωση της κρητικής τσικουδιάς σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών και της καταστροφής των σταφυλιών από τη μια, και από την άλλη εξαιτίας της υψηλής φορολογίας που ισχύει από φέτος. Ταυτόχρονα, μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχτηκαν οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί της τσικουδιάς και του τσίπουρου από την απώλεια του ονόματος “τσικουδιά” και “τσίπουρο”.

Και μπορεί η Κρήτη να μην αντέδρασε μέσα από τα θεσμικά όργανα των αποσταγματοποιών, όμως ο Τύρναβος ξεσηκώθηκε, καθώς πλέον το δικαίωμα αυτό να αναγράφουν στις συσκευασίες τους τις λέξεις “τσικουδιά” και “τσίπουρο” το έχουν μόνο οι ποτοποιοί της χώρας!

Για να “χρυσώσει το χάπι” μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε εδώ και μήνες υποστηρίζει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα η οποία έχει κατοχυρώσει στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντελεστή μικρότερο του 50% για αλκοολούχο προϊόν, έχοντας παράλληλα διασφαλίσει το καθεστώς των διήμερων παραγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς, των περίφημων καζανάρηδων»…

Ιδιαίτερα για το όνομα είχε τονίσει ότι «προς την ίδια κατεύθυνση, της διευκόλυνσης δηλαδή της διάθεσης του εν λόγω προϊόντος, θεσπίζεται άμεσα, με την έναρξη ισχύος του νόμου, παράλληλα με την επίσημη ονομασία “προϊόν απόσταξης διημέρων”, η κοινή (εμπορική) ονομασία “παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων” για χρήση από τα σημεία λιανικής πώλησης, όπως π.χ. τα καταστήματα εστίασης».

«Φέτος είναι μεγάλες οι απώλειες»

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αγροτοσυνεταιριστής και καζανάρης από τις Δαφνές Ναπολέων Λουκαδάκης δήλωσε: «Φέτος με τις βροχές τα σταφύλια δεν πήγανε καλά. Έτσι δεν οδηγήθηκαν στην απόσταξη οι ποσότητες που περιμέναμε ότι θα οδηγηθούν. Ενώ δόθηκε αυτή η διέξοδος, τα πιο πολλά σταφύλια χάθηκαν στα αμπέλια και δεν πήγαν στα καζάνια. Βέβαια, με τις εκδόσεις των αδειών, προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Το σίγουρο είναι πάντως ότι και για λόγους φορολόγησης η φετινή ποσότητα της τσικουδιάς θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 40%»!

Όπως αναφέρει ο Ναπολέων Λουκαδάκης, από φέτος η φορολόγηση της τσικουδιάς ανέρχεται γύρω στο 1,48 ευρώ ανά λίτρο, που είναι το 15% του φόρου που ισχύει στο ούζο, κάτι το οποίο ήταν το αποτέλεσμα πιέσεων της ελληνικής πλευράς. Στο μεταξύ, ο ίδιος θεωρεί μεγάλη ήττα για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς ότι έχασαν το όνομα “τσικουδιά” και “τσίπουρο” και ότι θα πρέπει τώρα να μιλούν για “απόσταγμα”, χωρίς να υπάρχει καμία διάκριση αν πρόκειται για στέμφυλα ή για φρούτα…

«Είναι τρεις οι βασικοί παράγοντες»

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος των καζανάρηδων και μέλος της σημερινής διοίκησης Στάθης Φραγκιαδάκης δηλώνει κατηγορηματικά: «Σίγουρα η μείωση της παραγωγής μας σε σχέση με πέρυσι θα φτάσει στο 35 με 40%. Και ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η φορολόγηση. Εκεί που πέρυσι πληρώναμε για μία 48ωρη άδεια 190 ευρώ, φέτος πληρώνουμε 630 ευρώ! Να βρούμε πού τόσα χρήματα;».

Επίσης, ένας δεύτερος παράγοντας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η καταστροφή των σταφυλιών και ένας τρίτος η γραφειοκρατία για την έκδοση των αδειών. Όσο για την απώλεια του ονόματος, ο Στάθης Φραγκιαδάκης ξεκαθαρίζει ότι σίγουρα μελλοντικά θα μειωθεί δραματικά η κρητική τσικουδιά, όπως και το τσίπουρο, αφού δε θα μπορούμε πια να την προωθήσουμε ως τσικουδιά, που την ξέρει έτσι όλος ο κόσμος. Στο ερώτημά μας για την τιμή στον καταναλωτή, ο ίδιος δεν κρύβει το ενδεχόμενο αύξησης κατά 1,5 με 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που τονίζει ότι είναι προς συζήτηση μεταξύ των καζανάρηδων, που έχουν προβληματιστεί έντονα για την κατάσταση αυτή.

Κατ’ εξαίρεση τσικουδιά από επιτραπέζια σταφύλια σε πληγείσες περιοχές

Στην απόσταξη για την παραγωγή τσικουδιάς από επιτραπέζια σταφύλια – κάτι που γίνεται κατ’ εξαίρεση, αφού στην τσικουδιά χρησιμοποιούνται μόνο στέμφυλα της ποικιλίας σουλτανίνα – για να βοηθηθούν οι πληγείσες περιοχές της χώρας εντάσσεται και το νησί μας. Με απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οριοθετήθηκαν οι περιοχές πληγέντων επιτραπέζιων σταφυλιών που οδηγούνται σε απόσταξη και σε επίπεδο Ελλάδας αναφέρονται και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης.

Με τη με αριθμό Α.1161/2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 5800/14.11.2022, οριοθετούνται οι περιοχές στις οποίες οι καλλιέργειες επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών επλήγησαν το 2022 από φυσικά φαινόμενα και καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόσταξη των εν λόγω πρώτων υλών κατ’ εφαρμογή της υπό στοιχεία Α.1102/27-7-2022 (Β’ 4073) απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς της παρ. 5 του άρθρου 5 του Ν. 2969/2001 και η απόδοση αυτών σε λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω ΚΥΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«1. Κατά την τρέχουσα αποστακτική περίοδο 2022-2023 παρέχεται οι δυνατότητα χορήγησης άδειας απόσταξης στους αμπελοκαλλιεργητές-κατόχους επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών των περιοχών που αναφέρονται στο άρθρο 3, κατ’ εφαρμογή της παρ. Ε’ του άρθρου 7 του Ν. 2969/2001 (Α’ 281) και του άρθρου 82 του Ν. 2960/2001 (Α’ 265).

  1. Για την απόσταξη στις πληγείσες περιοχές του άρθρου 3 των προϊόντων της παρ. 1, εφόσον δεν επαρκεί το καθορισμένο για τις εν λόγω περιοχές δίμηνο απόσταξης, επιτρέπεται η παράταση αυτού για έναν ακόμη μήνα βάσει της υποπερ. 1 της παρ. Ε του άρθρου 7 του Ν. 2969/2001.
  2. Για τη βεβαίωση και είσπραξη του αναλογούντος, στο προϊόν που θα παραχθεί, Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τη χορήγηση της άδειας απόσταξης εφαρμόζονται κατ’ αναλογία τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 (Β’ 4073) απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών.
  3. Για τη χορήγηση της άδειας απόσταξης με τη Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης συνυποβάλλονται ηλεκτρονικά η αίτηση-δήλωση διήμερου μικρού αποσταγματοποιού συμπληρωμένη με τα στοιχεία που προβλέπονται στην περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 13 της υπό στοιχεία Α.1102/27-07-2022 απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, καθώς και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην περ. γ) της ίδιας ως άνω παρ. 4 του άρθρου 13 για τους παραγωγούς των λοιπών επιτρεπόμενων υλών».

Συντελεστής απόδοσης πρώτων υλών-ποσότητα πρώτων υλών

Ο συντελεστής απόδοσης των επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών καθορίζεται σε 10 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα σταφυλιών. Η μέγιστη ποσότητα επιτραπέζιων σταφυλιών που δύναται να τύχει απόσταξης δεν υπερβαίνει τα 5.000 χιλιόγραμμα.