Επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα: Τα πιο συχνά λάθη των αρχάριων

Το “μπαμ” των crypto την τελευταία δεκαετία, ειδικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας τα βοήθησε να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό, με πλήθος κόσμου, ωστόσο, να κάνει μεγάλα και σοβαρά λάθη, χάνοντας αρκετά χρήματα. Όπως ισχύει και για το χρηματιστήριο, αν κάποιος αντιμετωπίζει τα κρυπτονομίσματα ως μορφή τζόγου και όχι ως μορφή επένδυσης, είναι πιθανότερο να χάσει χρήματα, αντί να κερδίσει.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Η έννοια των crypto παραμένει ακατανόητη για μεγάλο μέρος του κόσμου. Αυτό ίσως συμβαίνει, επειδή διαφέρει πολύ από τον τρόπο, που έχουμε συνηθίσει να αντιλαμβανόμαστε τα χρήματα και τις αξίες. Στην προκειμένη περίπτωση, τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν φυσική μορφή, όπως τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα του ευρώ. Η παρουσία τους είναι απολύτως ψηφιακή, ενώ μπορείτε να τα έχετε και να τα διατηρείτε μέσα από αρκετές πλατφόρμες. Κάθε κρυπτονόμισμα έχετε τη δική του αξία και αναλογία σε ευρώ, η οποία αλλάζει, σε βαθμό, που μοιάζει αρκετά με εκείνο των μετοχών.

Γενικότερα, πάντως, η αξία ενός crypto μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σημαντικά από την ειδησεογραφία και τις διεθνείς τάσεις της οικονομίας, αλλά και από την ανάπτυξη του ίδιου του νομίσματος. Όσο μεγαλύτερες είναι οι προοπτικές χρήσεις του, η ασφάλεια και η αξιοπιστία του ή έχει μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τόσο θα αυξάνεται και η αξία του.

Με τις πλατφόρμες να κάνουν το έργο των υποψήφιων επενδυτών πολύ εύκολο, όλο και περισσότεροι Έλληνες αποφασίζουν να διατηρήσουν τα χρήματά τους σε κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν διαθέσιμες ακόμα και χρεωστικές κάρτες Visa και Mastercard, στις οποίες συγκεντρώνονται τα κέρδη από τα crypto και μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε για τις αγορές σας. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να πληρώνετε το σούπερ μάρκετ, λογαριασμούς, εστιατόρια, αλλά και να τις χρησιμοποιείτε για τις συναλλαγές σας στο διαδίκτυο, ακόμα και στο διαδικτυακό στοίχημα της Betsson ή άλλων στοιχηματικών εταιρειών στο ίντερνετ. Εταιρείες νόμιμες στην Ελλάδα, όπως η Betsson, δέχονται μόνο ευρώ, όμως σε κάποια καζίνο του εξωτερικού μπορείτε να πληρώσετε απευθείας σε κρυπτονομίσματα.

Τα πιο συχνά λάθη των νέων επενδυτών crypto

Με πολλούς υποψήφιους επενδυτές μικρών ή μεγάλων ποσών να ενθουσιάζονται με την προοπτική των crypto, είναι σημαντικό να δώσουμε μερικές διευκρινήσεις για το τι πρέπει να προσέξετε.

Αγορά χωρίς έρευνα

Η έρευνα είναι βασικό στοιχείο για να πετύχει κάποιος στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Όχι μόνο για να επενδύσει σε αυτά, που θα δουν την αξία τους να αυξάνεται, αλλά και για να επιλέξει τις κατάλληλες πλατφόρμες. Πριν κάνετε την αγορά σας, εξετάστε προσεκτικά το χαρακτήρα του κρυπτονομίσματος και τις προβλέψεις τιμής για τους επόμενους μήνες από… όσο περισσότερους αξιόπιστους ειδικούς μπορείτε.

Απουσία στρατηγικής

Οι επενδύσεις απαιτούν σαφή και ξεκάθαρη στρατηγική πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της επένδυσης. Οι βιαστικές αποφάσεις, όπως να σηκώσετε τα χρήματά σας, όταν δείτε ότι η τιμή ενός νομίσματος αρχίζει να πέφτει, αλλά και το να αγοράσετε μεγάλο αριθμό crypto απλά επειδή έχει ανέβει πολύ, μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα το πορτοφόλι σας. Η ύπαρξη στρατηγικής σας βοηθά να αποφύγετε την καθημερινή πίεση για δράση και κέρδος. 

Επιρροή από συμβουλές αγνώστων και απάτες

Πολλοί μπορεί να συστήνονται ως ειδικοί στα κρυπτονομίσματα, όμως μόνο εσείς είστε εκείνοι, που πρέπει να παίρνετε αποφάσεις για τα χρήματά σας. Κυκλοφορούν αρκετοί απατεώνες, ακόμα και στα Χανιά, που υπόσχονταν ότι θα κάνουν τους ντόπιους πλούσιους με ένα νέο κρυπτονόμισμα, το οποίο… ποτέ δεν μπήκε τελικά στα ανταλλακτήρια, αποσπώντας τους χρηματικά ποσά και εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά τους. 

Ακόμα, ωστόσο, και όταν βρίσκετε συμβουλές από ανθρώπους στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να εξακριβώσετε τις πληροφορίες από πολλαπλές πηγές και εν τέλει να αποφασίσετε για την επένδυσή σας έχοντας πλήρη εικόνα.

Επένδυση σε μόνο ένα crypto

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων μόνο σταθερή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Κάθε λίγους μήνες προκύπτουν νέες τεχνολογικές, γεωπολιτικές ή διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες ταράζουν τα νερά και αυξάνουν ή μειώνουν την αξία κάποιων κρυπτονομισμάτων. Από τη στιγμή που είναι αδύνατο να προβλέψουμε τα πάντα, μία σοφή επιλογή είναι να ισορροπήσουμε το ρίσκο μας, μοιράζοντας τα χρήματά μας σε πάνω από ένα κρυπτονομίσματα. Έτσι, θα μπορούμε να επιβιώσουμε οικονομικά ακόμα και αν αλλάξει σημαντικά το σκηνικό, επενδύοντας σε κρυπτονομίσματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Φορολογία

Η εφορία ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τους σκοπούς της για τα κρυπτονομίσματα. Καλώς ή κακώς, οι μεταφορές μεγάλων ποσών από και προς το λογαριασμό σας είναι αρκετά ύποπτες και μπορούν να κάνουν τα… καμπανάκια της εφορίας να χτυπήσουν. Καλό είναι να αποφύγετε τις μεταφορές μεγάλων ποσών στους ελληνικούς λογαριασμούς μέχρι να ξεκαθαρίσει το κλίμα για τα κρυπτονομίσματα, ώστε οι συναλλαγές να είναι απολύτως νόμιμες στην Ελλάδα και να μπορείτε να δηλώσετε τα ποσά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.