Διέθετε και στην Κρήτη αυτοκίνητα και ανταλλακτικά η πολυμελής σπείρα που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν την (12 Δεκεμβρίου 2017) στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 αστυνομικών, σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη, (12) ημεδαποί (ηλικίας από 21 έως 41 ετών), μεταξύ των οποίων και τα (3) αρχηγικά μέλη.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας και του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών κατ΄ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας, της ψευδορκία, της απάτης για τις ασφάλειες, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα (8) μέλη της οργάνωσης, οι όποιοι κατηγορούνται για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας, της ψευδορκίας και της απάτης για τις ασφάλειες.

Από την πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, την τελευταία πενταετία συγκρότησαν ομάδα, η οποία διέθετε εσωτερικούς κανόνες δομής και δράσης, διακριτούς ρόλους και αφθονία υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος από τη διάπραξη κλοπών οχημάτων.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκαν :

  • Η σύνθεση των μελών της εγκληματικής ομάδας, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, ενώ διευκρινίσθηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
  • Ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi), οι διασυνδέσεις τους, καθώς και οι χώροι αποσυναρμολόγησης των κλεμμένων οχημάτων και οι χώροι που κατέληγαν τα ανταλλακτικά αυτών.
  • Εντοπίστηκαν οι χώροι (καβάτζες), όπου απέκρυβαν και διατηρούσαν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό τους, για την κλοπή των οχημάτων μαζί με ανταλλακτικά κλεμμένων αυτοκίνητων.

Αρχηγικό-καθοδηγητικό ρόλο είχαν τρεις από τους συλληφθέντες, ηλικίας 28, 29 και 32 ετών.

Ο 28χρονος είχε το σχεδιασμό, συντόνιζε τη δράση και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, αναθέτοντας τους επί μέρους ρόλους, ενώ είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη υποδομή για την τέλεση των κλοπών, έχοντας πάντοτε φυσική παρουσία κατά τη διάπραξη τους.

Επιπλέον, διέθετε ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στις κλοπές αυτοκινήτων, σε ορισμένες περιπτώσεις εντόπιζε ο ίδιος το όχημα που θα αφαιρούσαν, ενώ λόγω των γνωριμιών του στο χώρο των αυτοκινήτων, λάμβανε παραγγελίες για την κλοπή συγκεκριμένων τύπων και μοντέλων, έχοντας την ευχέρεια και τη δυνατότητα να τα προωθήσει άμεσα.

Οι δύο άλλοι αρχηγοί (29χρονος και ο 32χρονος), οι οποίο αποτελούσαν τα βασικά επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης, δρούσαν από κοινού με τον 28χρονο και αφαιρούσαν τα οχήματα που είχε στοχοποιήσει η οργάνωση, ενώ ήταν επιφορτισμένοι και με τον εντοπισμό των οχημάτων, που θα αφαιρούσαν.