Αποκόρωνας: Κίνδυνος να υποβαθμιστούν οι Καλύβες

Oι Δυτικές Καλύβες ανήκουν στην παραθαλάσσια κωμόπολη των Καλυβών του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά Κρήτης και αποτελούν ένα μοναδικό σημείο φυσικής ομορφιάς. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι εκεί, κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν ανεπανόρθωτα και για πάντα από την έλευση του νέου αυτοκινητόδρομου (ΒΟΑΚ).

«Ο τωρινός ΒΟΑΚ αλλά και ο μελλοντικός θα διαπερνάει μία αμφιθεατρική περιοχή (που επεκτείνετε περίπου 800μ νότια), Τουριστικής Ανάπτυξης, στα 200μ από την παραλία, κατακερματίζοντας την και αφανίζοντας ένα τουριστικό τροορισμό δίπλα στα Χανιά», καταγγέλλει η Μαρία Παυλάκη εκπρόσωπος Δυτικών Καλυβών.

«Η ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή από την δεκαετία του 1960 που έγινε αυτό το τραγικό λάθος το οποίο δεν την έχει αφήσει να αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε αντίθεση με άλλες γειτονικές περιοχές που ακμάζουν όπως: η Πλάκα, η Αλμυρίδα και το Κόκκινο Χωριό.

Η επιπλέον αύξηση της μελλοντικής ηχορύπανσης που θα επέλθει θα αποθαρρύνει κάθε ανάπτυξη όπως κατοικίες, ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών θα χειροτερέψει δραματικά, χωρίς ελπίδες για το μέλλον του τόπου», προσθέτει.

Με τον νέο ΒΟΑΚ δινόταν μία ευκαιρία να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος και να δημιουργηθεί μια νέα προοπτική για το μέλλον των Δυτικών Καλυβών τονίζουν οι κάτοικοι.

Ο Εκπρόσωπος Δυτικών Καλυβών, Νίκος Αρβελάκης, καταγγέλει ότι:

«Βρίσκονται σε ένα προνομιακό σημείο μπροστά στον κόλπο της Σούδας, περιτριγυρισμένες από παραλία – Κυανή Ακτή με γαλάζια σημαία. Τον ποταμό Κοιλιάρη – το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι σε ροή νερού στην Κρήτη – την αρχαία Απτέρα και Ιτζεδίν, το Ακρωτήρι, το Δράπανο, το φαράγγι του Δικτάμου και τα Λευκά ορη».

Κάτοικοι και επαγγελματίες έθεσαν σε Ένσταση στην Διαβούλευση της Περιφέρειας Κρήτης την αναγκαιότητα μιας Υπογειοποίησης του ΒΟΑΚ πάνω στην υφιστάμενη χάραξη του υπουργείου Υποδομών, που θα ήταν αναγκαία για ένα έργο που ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου και το καταστεί διαχρονικό για το μέλλον, χωρίς όμως να εισακουστεί από τους αρμόδιους.

«Ζητάμε στην προβλεπόμενη χάραξη, την Υπογειοποίηση τουλάχιστον 350-400μ του τμήματος ΧΘ17+728-ΧΘ18+200…, που θα σημαίνει την σωτηρία για εμάς.

Μας στηρίζουν ο Δήμος Αποκορώνου, το ΤΕΕ, το Τοπικό των Καλυβών, η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων ΑΠΤΕΡΑ, και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και στο Συμβούλιο Επικρατείας», τονίζει ο Νίκος Αρβελάκης.