Απάντηση του αντιδημάρχου Αποκορώνου Παύλου Βοτζάκη στις καταγγελίες του Σταμάτη Σγουράκη

Αισθάνομαι την ανάγκη αλλά και το χρέος λόγω της διπλής ιδιότητας που έχω, αυτή του αντιδημάρχου Αποκορώνου και του ιδιοκτήτη τουριστικών τραίνων, να απαντήσω στις κακοήθειες, στις ανακρίβειες και στις καταγγελίες του Σταμάτη Σγουράκη, που αφορούν διαγραφή τελών κοινοχρήστων χωρών τουριστικών τραίνων που ουδέποτε προκάλεσα.

Το 2012 η τότε δημοτική αρχή με τρόπο απολυτό και προκλητικό και μετά από υπαγόρευση μιας τραγικής παρέας και χωρίς καμία μελέτη, αποφάσισε να επιβάλει τέλη τα οποία ουδέποτε άλλη δημοτική αρχή έχει επιβάλει στον νομό, στην Κρήτη, αλλά ούτε καν στην Ελλάδα. Χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία διαβούλευση αποφάσισαν να επιβάλουν 4.000 ευρώ ανά αφετηρία δηλαδή εν προκειμένο 4Χ4 αφετηρίες 16.000 ευρώ για το 2012. (Για να καταλάβει και ο πιο απλός πολίτης ένα ξενοδοχείο θα πληρώσει 16.000 ευρώ όταν κάνει τζίρο 3.200.000.) Ακολούθως το 2013 και με μειωμένη τιμή 3.000 ανά αφετηρία, δηλαδή 3.000Χ4 αφετηρίες είναι 12.000 σύνολο 28.000 για 2 χρόνια. Από τα παραπάνω προκύπτει η εμπάθεια αλλά και η προσπάθεια όχι να επιβάλουν κάποιο φόρο που στο κάτω κάτω έπρεπε να είναι ανταποδοτικός, αλλά ο στόχος ήταν να κλείσουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Είναι απορίας άξιο γιατί ενώ δραστηριοποιούνται τρεις εταιρίες εκμετάλλευσης τουριστικών τραίνων μόνο για τις δυο επιβλήθηκαν αυτά τα παράνομα τέλη, αυτό πρέπει να μας το απαντήσει ο κύριος Σγουράκης.

Ο κύριος Σγουράκης πρέπει ακόμα να μας απαντήσει:

1)  Γιατί βεβαιωθήκαν τα ποσά, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχειά της αυτοψίας της τεχνικής υπηρεσίας, το 2012 την οποία υπογράφει το ‘’ξεφτέρι’’ του συνδυασμού του και έχοντας πλήρη γνώση, παραπληροφόρησαν το δημοτικό συμβούλιο και παρανόμησαν επιβάλλοντας τα τέλη αφού οι  αφετηρίες ήταν σε ιδιόκτητο χώρο ή σε χώρους απαλλοτρίωσης όπου απαγορεύεται η επιβολή τέτοιου είδους τελών, άρα εδώ προκύπτει δόλος.

2) Για ποιο λόγο ορισμένα τέλη βεβαιώθηκαν το 2012, άλλα το 2013, άλλα το 2014 και άλλα καθόλου.

3) Ποιοι πίεσαν να βεβαιωθούν ποσά λίγο πριν αναλάβει η νυν δημοτική αρχή, που έχω την τιμή να είμαι αντιδήμαρχος, μήπως έπρεπε εκ του νομού να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου για να αναλάβω καθήκοντα, αφού ο ίδιος ο κύριος Σγουράκης με επιστολή του το έθετε ως προϋπόθεση στην οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε απεχώρησα από την αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου στο συγκεκριμένο θέμα, όχι γιατί δεν ήθελα να ακούσω την άποψή σας αφού αυτή την είχατε ήδη ανακοινώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βιαστικός όπως πάντα στις αποφάσεις σας, δεν περιμένατε ούτε καν να ενημερώσετε το δημοτικό συμβούλιο και μετά να προχωρήσετε στην δημοσίευση της άποψης σας. Ούτε φοβήθηκα την αντιπαράθεση, αλλά δεν ήθελα να φέρω σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους όπου έπρεπε αμερόληπτα και χωρίς την παραμικρή πίεση να αποφασίσουν.

Κύριε Σγουράκη, το δημοτικό συμβούλιο στις 4/2/2015 διέγραψε τα τέλη που είχαν παράνομα επιβληθεί στις εταιρίες τουριστικών τραίνων αλλά στην ουσία αποκατάστησε μια αδικία που τα τελευταία τρία χρόνια ταλανίζει τις υπηρεσίες του δήμου και που προς τιμής τους έψαχναν τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους νόμιμα, επειδή η ανευθυνότητα και το κόμπλεξ της προηγούμενης δημοτικής αρχής τους είχε φέρει σε αδιέξοδο.

Ήσουν εσύ που το 2012 ξεπληρώνοντας γραμμάτια στην γνωστή παρέα των προθύμων και σαν μελλοντικός επίδοξος μνηστήρας της ηγεσίας σχεδίασες και εκτέλεσες αυτές και άλλες παρόμοιες αποφάσεις για να πάρεις το δακτυλίδι αφού πρώτα εκπλήρωσες όλες τις επιθυμίες.
Κύριε Σγουράκη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι επιχειρηματίες του Αποκόρωνα πληρώνουν και πληρώνουν πολλά και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι τη διετία 2012-2013 ρύθμισα 42.000 ευρώ (οι 28.000 ευρώ αφορούν τα τουριστικά τρένα) συν 3.000 ευρώ περίπου που αφορούν τέλη ύδρευσης. Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε πόσα χρήματα πληρώνετε εσείς στον δήμο Αποκορώνου  ως ελεύθερος επαγγελματίας που είστε και το πελατολόγιο σας είναι στον Αποκόρωνα, εάν δεν πληρώνετε τίποτα θα περιμένω με αγωνιά την πρόταση σας πως και εσείς από την μεριά σας θα συμβάλετε στην καλύτερη οικονομική λειτουργία του δήμου αφού κατά την γνώμη μου και νόμιμο είναι αλλά προ πάντων ηθικό.
Κύριε  Σγουράκη, αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα σας δεν είναι τα τουριστικά τρένα, ούτε το όνομα του θεάτρου στον Εμπρόσνερο, ούτε καν οι δέκα φοίνικες που ήθελαν να φυτέψουν οι καταστηματάρχες στην Αλμυρίδα, απλά με αυτά τα θέματα συντηρείται την ύπαρξη σας. Το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχετε ΧΑΣΕΙ και ότι η καινούργια δημοτική αρχή τους τελευταίους 5 μήνες έχει κάνει τον Αποκόρωνα ένα εργοτάξιο ίσως το πρώτο στην Κρήτη, ότι έχουμε κάνει σε 5 μήνες δεν το κάνατε 4 χρόνια και βεβαίως το μεγάλο σας πρόβλημα είναι ότι η δική σας ομάδα κάθε μέρα συνειδητοποιεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα γίνετε ποτέ Δήμαρχος.
Και δεν θα γίνετε ποτέ Δήμαρχος κύριε Σγουράκη γιατί η υπερηφάνεια η μεγαλοψυχία και το φιλότιμο ίσως να έχουν γεννηθεί στον Αποκόρωνα και εσείς με αυτές τις αξίες έχετε βεντέτα.

Κύριε Σγουράκη θα ξέρετε ότι έχουμε επενδύσει πολιτικά στο πρόσωπο σας γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πιο εύκολο αντίπαλο , θα συντηρούμε την υποψηφιότητα σας γιατί μας ενδιαφέρει εσάς να έχουμε αντίπαλο στις επόμενες δημοτικές εκλογές δεν ξέρω βεβαία αν θα τα καταφέρετε ως τότε διότι όπως καθημερινά βλέπετε όλο και λιγότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τις απόψεις σας. Ο καθημερινός σαν εκνευρισμός και ο θυμός δεν είναι τυχαίος διότι έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν έχετε μέλλον όταν απέναντι σας υπάρχει μια δημοτική αρχή και ένας Δήμαρχος που δουλεύει σκληρά, έχει όραμα και  προοπτική σε βάθος δεκαετίας και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Υπάρχει μια δημοτική αρχή με άλλη νοοτροπία που ο δημότης εξυπηρετείται, που ο δημότης νιώθει σιγουριά και αυτοπεποίθηση και αυτός με τη σειρά του ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Υπάρχει δηλαδή μια αμοιβαία κατανόηση και αλληλεγγύη , σύνθεση και ομόνοια γι’ αυτό και έχουμε πετύχει.

Κύριε Σγουράκη, αλλάξτε ρότα, κάντε αυτό που σας κατέταξε ο αποκορωνιώτικος λαός, δηλαδή αντιπολίτευση, κάντε εποικοδομητική αντιπολίτευση προτάσεων και θέσεων μη συνεχίσετε τον πολίτικο σας κατήφορο γιατί όταν φτάσετε στο τέλος και κοιτάξετε πίσω σας, δεν θα σας ακολουθεί κανείς ούτε καν αυτοί που σας οδηγούν προς τα εκεί.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ,

ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΒΟΤΖΑΚΗΣ