Απάντηση Δημάρχου Αποκορώνου σε δημοσίευμα του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.Μελισσάκη Νικήτα

Σε απάντηση της  από 22/04/2024 δημοσίευσής σας, με τίτλο : «Μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν και φέτος οι αγρότες του Γαβαλοχωρίου», την οποία απευθύνετε προσωπικά σε εμένα, σας ενημερώνω για τα επόμενα, τα οποία φαίνεται να μην γνωρίζετε επαρκώς και για τα οποία οφείλατε να έχετε ενημερωθεί, πριν προβείτε στην έκδοση δημοσιευμάτων.

Η  περιοχή στην οποία αναφέρεστε αρδεύεται από τα δίκτυα της Ζώνης ΙΙ – Κεντρικού Αποκόρωνα, του συστήματος ενιαίας διαχείρισης και διακίνησης υδατικών πόρων για άρδευση της Δυτικής Κρήτης, με ευθύνη του οικείου ΤΟΕΒ, τόσο για την είσπραξη των λογαριασμών κατανάλωσης ύδατος (διαχείριση ρολογιών) όσο και για τη συντήρηση και τυχόν επέκταση των δικτύων.

Παρά το παραπάνω γεγονός, ο Δήμος, μελέτησε, με ίδιους πόρους και με χρήση του ανθρώπινου δυναμικού της Τεχνικής του Υπηρεσίας, το μεγάλο έργο «Δίκτυα Αρδευσης Κεντρικού Αποκόρωνα», του οποίου η πρώτη φάση, η οποία περιλαμβάνει περιοχές που δεν διαθέτουν καθόλου αρδευτικά δίκτυα, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήταν μάλιστα τόσο υψηλού επιπέδου οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις του έργου, που η κατασκευή του υιοθετήθηκε από το ίδιο το Υπουργείο, με επιβλέπουσα Υπηρεσία την Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται. Η δεύτερη φάση του έργου, η οποία περιλαμβάνει επεκτάσεις δικτύων της Ζώνης ΙΙ – Κεντρικού Αποκόρωνα, σε πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η περιοχή στην οποία αναφέρεστε, γίνεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να κατασκευαστεί.

Επομένως, απαντώντας στο δημοσίευμά σας, σας πληροφορούμε ότι έχουμε λάβει πλήρη μέριμνα για την επέκταση των αρδευτικών δικτύων στην περιοχή που αναφέρεστε καίτοι δεν είναι αρμοδιότητά μας. Εξάλλου αρμοδιότητά μας δεν ήταν ούτε τα δίκτυα της Ζώνης Ι Δυτικού Αποκόρωνα, αλλά πετύχαμε με την εκπόνηση μελετών καθώς και με παρεμβάσεις μας σε αρμόδιους φορείς την  κατασκευή της νέας δεξαμενής άρδευσης Ν. Χωριού, με την οποία επιτυγχάνεται αποκλεισμός από τα ακατάλληλα νερά των πηγών Ζούρμπου ευαίσθητων καλλιεργειών αβοκάντο στην παραπάνω ζώνη.

Κατόπιν των παραπάνω σας καλούμε λοιπόν, πριν την έκδοση ανάλογων δημοσιευμάτων να λαμβάνεται ενημέρωση για τα θέματα, την οποία υποχρεούμαστε αλλά και θα έχουμε την ευχαρίστηση να σας τη δώσουμε εμείς.