Reunion 46 χρόνια μετά: Στο Ρέθυμνο ξανά μαζί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, όταν οι σχολές τους στεγάζονταν στα Περιβόλια

Εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περί τους 450 απόφοιτους των σχολών Ρεθύμνου και περί τους 200 συνοδούς τους, αλλά και άλλοι, παλαιοί και νυν καθηγητές, υπάλληλοι του Π.Κ. και πολλοί φίλοι Ρεθυμνιώτες, συνολικά ίσως και 700 άτομα) έδωσαν το “παρών” σε τουλάχιστον μία από τις πολλές εκδηλώσεις αυτού του πρωτόφαντου για τις ελληνικές – και μάλλον όχι μόνο – πανεπιστημιουπόλεις γεγονότος

Στο Ρέθυμνο ξανά μαζί… βρέθηκαν πριν λίγες μέρες απόφοιτοι των σχολών του Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης, όταν εκείνο στεγαζόταν στα Περιβόλια, την περίοδο δηλαδή 1977-1998.

Εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (σύμφωνα με τους υπολογισμούς περί τους 450 απόφοιτους των σχολών Ρεθύμνου και περί τους 200 συνοδούς τους, αλλά και άλλοι, παλαιοί και νυν καθηγητές, υπάλληλοι του Π.Κ. και πολλοί φίλοι Ρεθυμνιώτες, συνολικά ίσως και 700 άτομα) έδωσαν το «παρών» σε τουλάχιστον μία από τις πολλές εκδηλώσεις αυτού του πρωτόφαντου για τις ελληνικές – και μάλλον όχι μόνο – πανεπιστημιουπόλεις γεγονότος. Και το πιο σημαντικό: Ήταν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες εκείνοι που καθόρισαν με την παρουσία τους το στίγμα και τη φυσιογνωμία αυτού του ιδιαίτερου πενθημέρου σε κάθε του βήμα.

«Η πρώτη συνάντηση την Τετάρτη 26/7, την ώρα του ηλιοβασιλέματος στον περιφερειακό της Φορτέτζας, που συνεχίστηκε στο δεμένο με τις αναμνήσεις πολλών μπαρ “Metropolis” με μουσικούς και dj από τα παλιά, επιβεβαίωσε την ανεξάντλητη ικανότητα των παλιών συμφοιτητών, που ενώνονται στο δίκτυο Civitas Rethymnae να αναπτύσσουν εύκολα διαγενεακούς δεσμούς με βάση την κοινή εμπειρία τους στα 20 πρώτα χρόνια του Π.Κ.

Η οργανωμένη από τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Νίκο Σταμπολίδη ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας την Πέμπτη 27/7 από την αρχαιολόγο κ. Βικτώρια Κουντούρη μάς έδωσε την ευκαιρία να δούμε με τα μάτια μας τη σημαντικότατη και διαχρονική συμβολή του Π.Κ., αλλά και των συμφοιτητών του Τομέα Αρχαιολογίας στην αρχαιολογική/πολιτιστική κληρονομιά του Ρεθύμνου και της Κρήτης.

Οι δύο εκδηλώσεις-συζητήσεις μας (πρώτα η συνάντησή μας στο παλιό μας αμφιθέατρο στα Περιβόλια την Παρασκευή 28/7 το πρωί και κατόπιν η κεντρική εκδήλωση στο μεγάλο αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης του Γάλλου το Σάββατο 29/7 το απόγευμα) με τη συμμετοχή, εκτός των επίσημων εκπροσώπων φορέων, εκατοντάδων παλιών συμφοιτητών και πολλών καθηγητών και αγαπημένων υπαλλήλων του Π.Κ. και Ρεθυμνιωτών, έδειξαν πως η συγκίνηση και η αναβίωση της μνήμης δεν είναι μια υπόθεση που αφορά κάποιους αθεράπευτα νοσταλγικούς και δεν οδηγεί σε καμιά εξιδανίκευση, αλλά μπορεί να συνδέεται με την επίγνωση και με τους ουσιαστικούς προβληματισμούς για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και του Π.Κ. και της πόλης του Ρεθύμνου.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως στη δεύτερη εκδήλωση, μια αναφορά στην άγρια δολοφονία του φοιτητή Μάνου Χορευτάκη, που έγινε τον Μάιο του 2008 στο Ρέθυμνο, οδήγησε τους παριστάμενους να λειτουργήσουν ως οιονεί γενική συνέλευση και να αποφασίσουν την αποστολή μηνύματος συμπαράστασης στους γονείς του Χορευτάκη και παλιούς συμφοιτητές από την πρώτη γενιά στο Ρέθυμνο, στον διαρκή αγώνα που δίνουν για τη διατήρηση της μνήμης του γιου τους ενάντια στην ατιμωρησία και στην κουλτούρα της ψευτολεβεντιάς, που γεννά βιαιότητες και δολοφονίες.

Οι δύο μεγάλες μουσικές βραδιές μας στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου (η λαϊκή βραδιά την Παρασκευή 28/7 και η ροκ βραδιά το Σάββατο 29/7), που συγκέντρωσαν περίπου 500 άτομα η καθεμία, μετατράπηκαν σε ανεπανάληπτες γιορτές επανένωσης ανθρώπων από παλιές παρέες, παρέες που διευρύνθηκαν και έγιναν αφορμή για νέες φιλίες. Μέσα στον χορό και στο τραγούδι γιορτάσαμε όλες τις πλευρές της πολιτιστικής εμπειρίας, που αποτελεί κομμάτι της φοιτητικής εμπειρίας. Με τους παλιούς συμφοιτητές και φίλους μουσικούς και καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς συμμετείχαν, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αυθεντικό κλίμα φοιτητικής συντροφιάς, που όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν.

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων μεταξύ παλαιών συμφοιτητών και παικτών του Α.Ο. Γερανίου την Παρασκευή 28/7 το απόγευμα συνέβαλε κι αυτός στην υπενθύμιση της αθλητικής φοιτητικής παρουσίας και των δεσμών με την πόλη του Ρεθύμνου, που αυτή η παρουσία ανέπτυξε.

Τέλος, στην εκπληκτική βραδιά-κλείσιμο στο “Ξενία” (που η ύπαρξή του ως πανεπιστημιακού χώρου συνδέεται με διαχρονικούς αγώνες του φοιτητικού κινήματος στο Ρέθυμνο) συζητήσαμε για την ιστορία της κατάληψης του χώρου και για τις δημιουργικές καλλιτεχνικές δυνάμεις στους κόλπους μας. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, με τον καλύτερο τρόπο γιατί σαν φοιτητές αγαπήσαμε ό,τι αυθεντικότερο από αυτόν τον τόπο. Ο παλιός μας συμφοιτητής, λυράρης και ερευνητής της κρητικής μουσικής παράδοσης Δημήτρης Σγουρός, πλαισιωμένος από τρεις εξαιρετικούς μουσικούς, τον επίσης συμφοιτητή Δημήτρη Σιδερή, τον Στέλιο Συκάκη και τον Γιάννη Παπατζανή, ήρθαν στην παρέα μας και έβαλαν το υστερόγραφο στη συνάντησή μας, προσφέροντάς μας μια μουσική πανδαισία», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Reunion 46 χρόνια μετά

Η ανακοίνωση της Πρυτανείας

Συγκίνηση για τους συμφοιτητές και τους υπαλλήλους που “έφυγαν”

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δέχτηκε με χαρά να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του τα μέλη του Δικτύου Civitas Rethymnae, αποφοίτων του Π.Κ. από τα Περιβόλια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία, «το Π.Κ. δεν μπορούσε παρά να υποστηρίξει με όσα μέσα διαθέτει την επιθυμία των παλιών συμφοιτητών να συναντηθούν στις εγκαταστάσεις του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που αποφοίτησαν. Στη διάθεσή τους τέθηκαν εγκαταστάσεις και εξοπλισμός Ιδρύματος, ως τόπος συνάντησης τόσο για να θυμηθούν, να συζητήσουν και να θέσουν τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και για να αναπολήσουν σε λαϊκούς και ροκ ρυθμούς τα φοιτητικά τους χρόνια, τις μετέπειτα επιλογές τους, τους ακαδημαϊκούς δασκάλους και διοικητικούς υπαλλήλους που τους υποστήριξαν στις σπουδές τους και συμμερίστηκαν τις αγωνίες της νιότης. Από τις μνήμες δεν έλειψε η αναφορά σε συμφοιτητές και υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Κρήτης που “έφυγαν” νωρίς από κοντά τους.

Στην κεντρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 2023, στο αμφιθέατρο Δ3, απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, καθηγητής Μιχαήλ Παυλίδης, ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών, καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, και ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής Δημήτριος Μυλωνάκης, ο οποίος συμμετείχε και στο πάνελ της βιωματικής συζήτησης που ακολούθησε.

Στην επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 28-30 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου, αλλά και στο “Ξενία”, συνέβαλε ως συνδιοργανωτής και η Δομή Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας του Ιδρύματος, η οποία ανέλαβε να καλύψει το κόστος της δεξίωσης για περίπου 500 συμμετέχοντες.

Ευχαριστούμε θερμά την Οργανωτική Επιτροπή και τα μέλη του Δικτύου Civitas Rethymnae για την υποστήριξη και την παρουσία τους στο Ίδρυμα της αποφοίτησής τους».