Χανιά: Σε ανάδοχη οικογένεια και όχι στη βιολογική το βρέφος Ρουμάνας – Είχε συλληφθεί στο «Ελ. Βενιζέλος», πριν πουλήσει το νεογέννητο

Ο εντοπισμός της Ρουμάνας και μιας ακόμη 37χρονης ομοεθνούς της, αποτέλεσε την άκρη του νήματος για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της πρωτοφανούς υπόθεσης εμπορίας βρεφών, ωαρίων και παράνομων υιοθεσιών με επίκεντρο την ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά

Σε ανάδοχη οικογένεια θα μεγαλώσει μετά από εισαγγελική παραγγελία, το μόλις δυόμιση μήνων βρέφος, η βιολογική μητέρα του οποίου είχε εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές της χώρας τον περασμένο Αύγουστο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, ενώ ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη όπου θα το πουλούσε.

Ο εντοπισμός τότε της Ρουμάνας και μιας ακόμη 37χρονης ομοεθνούς της, αποτέλεσε την άκρη του νήματος για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της πρωτοφανούς υπόθεσης εμπορίας βρεφών, ωαρίων και παράνομων υιοθεσιών με επίκεντρο την ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά. 

Το βρέφος τότε είχε εισαχθεί στη μονάδα νεογνών Χανίων, όπου παρέμεινε για δύο ολόκληρους μήνες, παρότι η βιολογική του μητέρα, ως παρένθετη δεν είχε συλληφθεί καθώς δεν προέκυψε εμπλοκή της σε παράνομες δραστηριότητες. Κρατήθηκε για τρεις ημέρες με τον ισχυρισμό της ότι είχε έρθει στην Ελλάδα για το πρόγραμμα παρένθετης μητέρας της κλινικής, να γίνεται δεκτός. Ωστόσο το βρέφος, παρέμενε στην μονάδα νεογνών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Αφού ελέγχθηκε το περιβάλλον της βιολογικής μητέρας, στάλθηκε η σχετική εισήγηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η οποία έδωσε παραγγελία να προχωρήσει η διαδικασία της αναδοχής σε ενδιαφερόμενη οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου στα Χανιά, σε μια καλά συντονισμένη – κοινή επιχείρηση μεικτών κλιμακίων του Οργανωμένου Εγκλήματος,  του ΣΔΟΕ Αττικής, του τμήματος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, με τη συνδρομή του τμήματος  Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων και την επιχειρησιακή συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων και του Αστυνομικού Τμήματος Κισάμου, συνελήφθησαν έξι φερόμενα μέλη της οργάνωσης. Λίγες ώρες μετά στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας συνελήφθησαν οι δύο Ρουμάνες, την ώρα της παράδοσης του βρέφους, ενώ το ίδιο βράδυ στη Θεσσαλονίκη πιάστηκε Γεωργιανή που είχε ρόλο εντοπισμού και μεταφοράς στα Χανιά, υποψηφίων θυμάτων.

Σύμφωνα με την δικογραφία, εγκέφαλος της ιατρικής εγκληματικής οργάνωσης φέρεται 73χρονος γνωστός μαιευτήρας γυναικολόγος – ιδιοκτήτης του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά ο οποίος έχει προφυλακιστεί. Ηγετικό ρόλο φέρεται να είχε και ο 44χρονος Κλινικός Εμβρυολόγος Επιστημονικός Διευθυντή του κέντρου, ο οποίος επίσης είναι προσωρινά προφυλακισμένος μαζί με δύο ακόμη άτομα ,τη γραμματέας της δομής καθώς και τη Ρουμάνα που φέρεται να ενεργούσε ως «μεσίτρια» στις παράνομες υιοθεσίες. Η ιατρική εγκληματική οργάνωση – όπως την χαρακτήριζαν αστυνομικές πηγές – που δρούσε από τα Χανιά σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, φαίνεται ότι είχε στήσει βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας ανθρώπων.