Χανιά: Εκδήλωση με θέμα «Γεγονότα του 1821 που σημαδεύουν ακόμα και σήμερα την πατρίδα μας» από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Ο Δήμος Πλατανιά και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, προσκαλούν στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν, με θέμα: “Γεγονότα του 1821 που σημαδεύουν ακόμα και σήμερα την πατρίδα μας”,
με ομιλητή τον κο Μελέτη Μελετόπουλο.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 18:30 στο αμφιφέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοικτός διάλογος.

Ακόμη, την Κυριακή 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης:

«Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ έχει καθιερωθεί απο ετών ως επίσημος εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) και ως ευκαιρία προσευχής, πνευματικής περισυλλογής και διαπροσωπικής κοινωνίας.

Η εορτή αυτή αποκτά ιδιαίτερο περιεχόμενο, διότι το Ίδρυμα, επι πενήντα πέντε συναπτά έτη, διακονεί την Εκκλησία και αντιστέκεται σε κάθε μορφή «εικονομαχίας», από όπου και αν προέρχεται, στοχεύοντας στην «αναστήλωση» του ανθρωπίνου προσώπου και κατ’ επέκταση της ίδιας της κοινωνίας, όλως ιδιαιτέρως στην πίστη των απλών ανθρώπων.

Τα έθιμα λαϊκής λατρείας, οι γιορτές, τα παραδοσιακά πανηγύρια, οι μικρές και μεγάλες συνάξεις αγροτικών κοινοτήτων αποτελούν γνήσιες εκφράσεις της λαϊκής ψυχής και αυθεντικές μαρτυρίες ζωής καθημερινών ανθρώπων. Διατηρούν ακόμη και σήμερα, παρά τις συνεχείς κοινωνικές αλλαγές και αλλοιώσεις, το βαθύτερο νόημά τους μαζί με άλλα μορφολογικά χαρακτηριστικά και προσαρμόζονται αρμονικά στα δεδομένα της κάθε εποχής.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς προεξαρχόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, θα ακολουθήσει η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων κατα την συνήθη τάξη της Εορτής.

Στη συνέχεια και με αφορμή την εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί εισήγηση, με θέμα: «ΚΡΗΤΗ: Νήσος Ορθοδόξως Λαλέουσα!», απο το Νικόλαο Ψιλάκη, Συγγραφέα – Λαογράφο – Ερευνητή.

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας το Ίδρυμα και να συμμετάσχετε στις σχετικές Ιερές Ακολουθίες και τελετές».