Χανιά: Διαφανείς μάσκες στα σχολεία ζητούν για τους κωφούς και βαρήκοους μαθητές

Για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα κωφά και βαρήκοα παιδιά μαθητές/φοιτητές κάνει λόγο ο κ. Σωκράτης Αντωνίου, μέλος του πανελληνίου συλλόγου κωφών και βαρήκοων με μητρική γλώσσα την Ελληνική, «ΑΚΟΥΜΠΩ».

Σε επιστολή που απέστειλε στον Δήμαρχο Χανίων, στον Αντιδήμαρχο παιδείας και στην αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής του δήμου, αναφέρει τα εξής:

Ως μέλος του πανελληνίου συλλόγου κωφών και βαρήκοων με μητρική γλώσσα την ελληνική ΑΚΟΥΜΠΩ έχω να σας επισημάνω τα εξής.

Φαντάζει άλυτο πρόβλημα το θέμα που θα προκύψει με μια μερίδα μαθητών από την χρήση της μάσκας.Τα παιδιά αυτά αν και κωφά η βαρήκοα έχουν κατακτήσει τον λόγο και μπορούν και μιλούν και γράφουν και διαβάζουν.

Καταλαβαίνουν δε σε μεγάλο βαθμό τι λέει ο συνομιλητής τους από τα χείλη του,κάνοντας χειλεοανάγνωση.

Όπως καταλαβαίνεται αυτοί οι μαθητές αποκλείονται αυτόματα από την παράδοση του μαθήματος.Απευθύνθηκα στον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας για το θέμα οπού δήλωσε αναρμόδιος, έχουμε στείλει υπόμνημα στο υπουργείο όπου «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» και ήρθε η ώρα να ενημερωθείτε και εσείς μιας και η προμήθεια των μασκών θα γίνει από τους Δήμους από ότι είπε ο κ. Πρωθυπουργός.

Είναι επιτακτική ανάγκη τουλάχιστον οι καθηγητές/δάσκαλοι σε όποια τάξη υπάρχει παιδί κωφό η βαρήκοο να φέρουν μάσκες με διαφάνεια έτσι ώστε να φαίνονται τα χείλη τους κατά την παράδοση του μαθήματος.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε τέτοια θέματα αναμένουμε να πράξετε τα δέοντα.

Επιπροσθέτως να σας γνωρίσω ότι ως σύλλογος συμφωνούμε με την χρήση μάσκας πάντα με τον προβλεπόμενο τρόπο μέσα στις τάξεις.

Σας ευχαριστώ.

Ο κ. Αντωνίου αναφέρει ότι βρήκε άμεση ανταπόκριση από την Δημοτική αρχή, και αναμένονται οδηγίες που θα δοθούν από το υπουργείο παιδείας.