Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Ισχυροί άνεμοι και αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης

Στο νοσοκομείο ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Όλο το βράδυ θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθώντας να περιορίσουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Μελία και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με τη μυρωδιά του καπνού να είναι αισθητή και μέσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, την οποία έχει καλύψει ένα πυκνό νέφος.

Μάλιστα έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής μηνύματα του «112» για εκκενώσεις συνολικά οκτώ οικισμών. Η πυρκαγιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή βόρεια και ανατολικά της Αλεξανδρούπολης με δύο ενεργά μέτωπα, προς την περιοχή της Αμφιτρίτης. Το μέτωπο που μαίνεται στις περιοχές Αγνάντια και Ανθεία έχει κατεύθυνση προς την Αμφιτρίτη και το Δωρικό.

Οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί και έχουν ένταση 8 μποφόρ, με ριπές που φθάνουν τα 9 μποφόρ προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων υπάρχει ο φόβος των αναπυρώσεων καθώς οι ριπές των ανέμων αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. «Εκεί που νομίζεις ότι την έχεις αναχαιτίσει την έχεις σβήσει τη φωτιά ένας άνεμος αλλάζει τη φορά στα μέτωπα», τόνισε μιλώντας στο MEGA, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης.

«Πραγματικά η φωτιά γλείφει τα σπίτια και τις κοινότητες, εντούτοις με έναν περίεργο τρόπο οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι τις αυλές κι εκεί οι κάτοικοι έχουν αναχαιτίσει. Είναι λίγες οι ζημιές σε σχέση με τα χιλιάδες στρέμματα που έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός», κατέληξε.

Επίσης, όπως είπε έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια οι κάτοικοι των οκτώ οικισμών που εκκενώθηκαν, καθώς και από τα παιδικά χωριά SOS, 19 παιδιά μαζί με τους έξι συνοδούς που φιλοξενούνται στις παιδικές δημοτικές κατασκηνώσεις.

Ακόμα όπως ανέφερε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την κοινότητα Λουτρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ενισχύονται οι δυνάμεις

Καθ’ οδόν προς την Αλεξανδρούπολη βρίσκονται πέντε οχήματα της πυροσβεστικής με τα πληρώματα τους από την Ήπειρο και άλλα τόσα, από τη Θεσσαλία.  Με την άφιξή τους στην περιοχή, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στα μέτωπα της πυρκαγιάς, θα δίνουν μάχη συνολικά 158 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 28 έφτασαν αεροπορικώς από την Αθήνα, με εννέα πεζοπόρα τμήματα και 43 υδροφόρα οχήματα. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, ενώ έντονη είναι η παρουσία αστυνομικής δύναμης και του στρατού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, το κύριο μέτωπο κινείται νοτιοδυτικά προς την περιοχή Αγνάντια και Άνθεια με κατεύθυνση δυτική και λίγο βόρεια προς το Αετροχώρι και το Δωρικό βόρεια από το αεροδρόμιο και βόρεια και ανατολικά από την Αλεξανδρούπολη.

«Στην Αλεξανδρούπολη πλην του καπνού δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το πολιτικό αεροδρόμιο», είπε μιλώντας στο MEGA.

Η φωτιά απείλησε το χωριό Λουτρός ωστόσο πέρασε δυτικά και κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό δεν αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι μέχρι το πρωί κάτι που δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Επίσης, σκαπτικά μηχανήματα του στρατού και γεωργικά μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες σε μια προσπάθεια να προστατέψουν το χωριό.

Εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί

Λόγω των διαστάσεων που έλαβε η πυρκαγιά εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112. Το πρώτο στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων των οικισμών Μελία, Πεύκα, Λουτρός και Νίψα σχετικά με την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή τους.

Το δεύτερο στις 14:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα προς Αλεξανδρούπολη.

Το τρίτο στις 16:30 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Λουτρός Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 17:45 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άνθεια προς Αλεξανδρούπολη.

Ακούστηκαν πολεμικές σειρήνες

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του χωριού Λουτρός ακούστηκαν πολεμικές σειρήνες, οι οποίες ξεκίνησαν να ηχούν για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν άμεσα και έγκαιρα την περιοχή.

Το βίντεο που δημοσιεύθηκε στη σελίδα «Focus ston Evro» προκαλεί ανατριχίλα.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια»

Μιλώντας στο MEGA, o περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, έκανε λόγο για την  πιο δύσκολη κατάσταση που έχουν ζήσει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

«Έχουν εκκενωθεί από το πρωί οκτώ οικισμοί. Αυτός ήταν και ο πρώτος στόχος γιατί είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, δυνατοί άνεμοι και είναι πραγματικά μία πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε.

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες», συμπλήρωσε.

«Επειδή ο άνεμος είναι βορειοανατολικός, η φωτιά έχει περάσει από τους οικισμούς που εκκενώθηκαν», προσέθεσε και όπως είπε όλος ο κρατικός μηχανισμός τα μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου και του Στρατού, έχουν διατεθεί στον συντονισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης μιλώντας στο MEGA επίσης έκανε επίσης λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση.

«Η πυρκαγιά έχει επεκταθεί στην περίμετρο που δημιουργούν οι οικισμοί Μελία όπου ξεκίνησε η φωτιά, Αετοχώρι, Αγνάντια, Λουτρός και Πεύκα, δηλαδή αρκετά βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Έχουμε ριπές βόρειων, βορειοανατολικών ανέμων έως επτά μποφόρ και η πυρκαγιά σε σχέση με το σημείο που εκδηλώθηκε ανέπτυξε νότια πορεία. Το κυρίως μέτωπο είναι σε Αετοχώρι, Αγναντιά και προς Άνθεια».

Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 135 πυροσβέστες με εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 28 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα, 31 οχήματα, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς και από άλλες περιφέρειες.

Παράλληλα μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχείρησαν περιοδικά 14 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό. Παράλληλα στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν «υδροφόρες και μηχανήματα έργου και εθελοντές».

«Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες καθώς η Π.Ε. Έβρου και Σαμοθράκης είναι σε πολύ ψηλό κίνδυνο και αύριο Κυριακή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαθρακογιάννης.

«Η φωτιά ξεκίνησε πιθανότατα από κάποιον κεραυνό»

Μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από κάποιον κεραυνό.

«Τα μετεωρολογικά δεδομένα που είχαμε είναι ότι νωρίς το πρωί, τα ξημερώματα του Σαββάτου είχαμε μία πολύ έντονη βροχόπτωση και πολλές εκατοντάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις και ενδεχομένως υπάρχει η πιθανότητα η φωτιά να ξεκίνησε από κάποια ηλεκτρική εκκένωση, δηλαδή από κάποιον κεραυνό. Πιθανολογούμε ότι ενδεχομένως η φωτιά να ξεκίνησε κι από εκεί», είπε ο κ. Αρτοποιός.

Καμένα σπίτια και αυτοκίνητα

Σύμφωνα με το κ. Αρτοποίο υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου, μιλώντας στο MEGA, έκανε επίσης λόγο για μία «δύσκολη κατάσταση, λόγω των ισχυρών ριπών ανέμων, 5-6 έως και 7 μποφόρ», η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς στην περιοχή «υπάρχουν πευκόφυτες εκτάσεις».

«Προσπαθούμε με κάθε μέσο να συνδράμουμε. Είναι μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα εκτίμησε για μία πολύ δύσκολη νύχτα γιατί και αύριο ο δείκτης επικινδυνότητας είναι και πάλι στο 4 για την περιοχή.

Μάλιστα όπως είπε στην περιοχή των Πεύκων «μας κύκλωσαν οι φλόγες». Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος και εκτίμησε πως «τις επόμενες ώρες θα έχουμε καλύτερη εικόνα» και όπως είπε το βασικό μέλημα είναι να μην υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Στο νοσοκομείο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Όπως είπε ο μεγαλύτερος κίνδυνος με το νέφος και απειλεί τις ευπαθείς ομάδες και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Στο νοσοκομείο ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΡΤ το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Σπύρος Κούτρας, λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κούτρας βρισκόταν από το πρωί στα μέτωπα της φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα λόγω και των αναθυμιάσεων.

Η κατάσταση της υγείας του πάντως δεν εμπνέει ανησυχία και αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο.

Αποπνικτική η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη

Λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται ενεργοποιήθηκε το 112 για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης καλώντας τους να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας μένοντας σε κλειστούς χώρους κλείνοντας πόρτες και παράθυρα.