Τραγική “πρωτιά” της Κρήτης στην αύξηση θυμάτων από τροχαία

Tα στοιχεία που πρόσφατα ανακοίνωσε η Τροχαία, που καταγράφουν αύξηση του αριθμού νεκρών (2.6%) και βαριά τραυματιών (7%) στο οδικό δίκτυο της χώρας το Α εξάμηνο του 2015 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 αποτελούν ένα ισχυρό σήμα κινδύνου, αναφέρει ο Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”.

Σύμφωνα με το σύλλογο, αυτό θα πρέπει να ληφθεί πολυ σοβαρά υπ όψιν δεδομένου ότι οι αυξήσεις σε θύματα παρατηρούνται ενώ είχαμε μείωση κατα 7% του αριθμού των τροχαίων συγκρούσεων! Το γεγονός προφανως υποδηλώνει μια μεγάλη αύξηση της επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο.

Ας σημειωθεί ότι απο την ανάλυση των στοιχείων που παραθέτει η Τροχαία για τα προηγούμενα χρόνια προκύπτει πως το πρώτο εξάμηνο του έτους υπάρχει σαφώς μικρότερος αριθμός θυμάτων απο ότι στο  δεύτερο. Ετσι το Β εξάμηνο του 2014 συγκριτικά με το Α εξάμηνο του ιδίου έτους καταγράφηκε αύξηση των τροχαίων συγκρούσεων (5.4%) και πολύ μεγαλήτερη αύξηση του αριθμού των νεκρών (30.2%) και των βαριά τραυματιών (31.7%).  Άρα για το 2015 αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται όπως στο Α εξάμηνο τα αποτελέσματα προβλέπονται ιδιαίτερα απαισιόδοξα.

Ιδαίτερα επίσηςπροβληματίζει ο μεγάλος αριθμός νεκρων και η πολύ σημαντική αυξητική τάση σε περιοχές που είχαν ήδη μεγάλο αριθμο θυμάτων οπως η Αττική, όπου ενω οι τροχαίες συγκρούσεις μειώθηκαν κατά 14.8%  οι νεκροί έφτασαν τους 108 (+30.1%) και η Κρήτη (31 νεκροί +47.6%)  που επιδρούν καθοριστικά στην διαμόρφωση της συνολικής εικόνας.

Ο Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα” επαναλαμβάνει την πρόταση για ανοικτές επιτροπές οδικής ασφάλειας σε κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμο που θα λειτουργούν ουσιαστικά και θα συμβάλουν λαμβάνοντας υπ όψιν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στον επανασχεδιασμό του κυκλοφοριακού δικτύου θέτοντας σαν απόλυτο κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης Ζωής, την προτεραιότητα των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και την προώθηση των πέραν του ΙΧ μορφών μετακίνησης.