Το Καρναβάλι… ανοίγει το «χορό» της τουριστικής σεζόν στο Ρέθυμνο

Αισιοδοξούν οι ξενοδόχοι, εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμούς για την έκρηξη της ακρίβειας και τις ελλείψεις (εξειδικευμένου) προσωπικού

Καρναβάλι και Πάσχα των Καθολικών στη συσκευασία του… ενός: ως τουριστικό πακέτο ακούγεται -και μοιάζει – ενδιαφέρον. Συγκεντρώνει μάλιστα πολλές πιθανότητες να προσφερθεί ως δέλεαρ στους εν δυνάμει ταξιδιώτες.

Ακριβώς επειδή η γιορτή της Ανάστασης του Θεανθρώπου γιορτάζεται από τους ασπαζόμενους το δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις 31 Μαρτίου, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 17 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση της αποκριάς στο Ρέθυμνο, αρκετοί από τους ντόπιους ξενοδόχους προσανατολίζονται στο να ανοίξουν νωρίτερα από άλλες χρονιές τις μονάδες τους.

Δειλά – δειλά οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό θα αρχίσουν να προσγειώνονται στα δύο αεροδρόμια της Κρήτης, Ηρακλείου και Χανίων, από τις 25 Μαρτίου.  Ίσως λοιπόν κάποιοι επαγγελματίες – αλλά και δυνητικοί επισκέπτες του νησιού μας – “κουμπώσουν” και συγκεράσουν τις ημερομηνίες.

 Ενδιαφέρουσα εκκίνηση, αισιόδοξα σημάδια απ’ τον Απρίλιο

Οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει πρώιμα και θετικά η σεζόν, υπάρχουν.  Ο Απρίλιος δείχνει καλά σημάδια: “Δεν μιλάμε για πληρότητες 90-100%” ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης. Πλην, όμως, τηρουμένων των αναλογιών και βάσει των γενικών συνθηκών, η περιρρέουσα και υπό διαμόρφωση ατμόσφαιρα, επιτρέπει σε μία αξιοσημείωτη μερίδα συναδέλφων του να σηκώσει τα… ρολά από εκείνο το διάστημα.

Όσοι πάρουν την γενναία απόφαση του -κάπως- πρόωρου ανοίγματος, πρωτύτερα θα πρέπει να έχουν σταθμίσει τους παράγοντες που στο τέλος (κάθε ημέρας) θα εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία τους, συνεπώς και την οικονομική τους βιωσιμότητα. Το τελευταίο έχει και τη μεγαλύτερη σημασία για τους ίδιους, δεδομένων των ασταμάτητων πληθωριστικών πιέσεων.

“Ο Απρίλης έχει ένα ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαφορά ημερών μεταξύ του Καθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα” υπογραμμίζει στην “Κ.Ε” ο κ. Μπιρλιράκης.

 Η καλή σεζόν… από το Καρναβάλι φαίνεται!

Ο προγραμματισμός των πτήσεων γίνεται από τους tour operators, με απαρχή την άνοιξη. Όσο περνούν οι εβδομάδες, τα πράγματα κατασταλάζουν και κατατείνουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι ξενοδόχοι τοποθετούν θετικό πρόσημο στη ροή των κρατήσεων, συγκρίνοντας το τί γινόταν την αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών.

Οι προβλέψεις και τα πρώτα μηνύματα “γεννούν” αισιοδοξία.

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι, δεν θα μας επηρεάσει κάτι αρνητικά: ότι θα συνεχιστεί το υπάρχον κλίμα και στο τέλος θα πάμε καλά” δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.

Για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, οι προσδοκίες είναι υψηλές. Ενδιαφέρον, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, υπάρχει. Πολλοί εκτιμούν – όχι άδικα- ότι θα είναι η πιο δυνατή γιορτή στην μετά covid εποχή.

Προσβλέπουν σε μία -πιθανή – καλοκαιρία που θα επιτρέψει στον κόσμο να απολαύσει ένα όμορφο εορταστικό τριήμερο στο Ρέθυμνο.

 Τα μόνιμα “αγκάθια”

 Η ακρίβεια και η έλλειψη προσωπικού είναι δύο σημαντικοί – ανασταλτικοί – παράγοντες στις υψηλές “πτήσεις” που επιχειρεί ο ελληνικός τουρισμός. Ο προβληματισμός των ξενοδόχων είναι έντονος κι έκδηλος, για ακόμη μία χρονιά.

“Τα συμβόλαιά μας που έγιναν πέρυσι εμπεριείχαν ένα ποσοστό αύξησης. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα τα ποσοστά αύξησης που παίρνουμε από τους tour operators καλύπτονται από τις ανατιμήσεις” υποστήριξε ο κ. Μπιρλιράκης.

Οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν ανέβει σε ιλιγγιώδη ύψη.

Το ενεργειακό κόστος αποτέλεσε ακανθώδες ζήτημα τα προηγούμενα χρόνια, που πάντως εφέτος δείχνει σημάδια -βαθμιαίας- υποχώρησης. 

“Όλα τα υπόλοιπα είναι σταθερά ψηλά”, τονίζουν επαγγελματίες.

Σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν κι ως προς την εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού: αυτό αφορά όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το τουριστικό αντικείμενο.