Τι αλλάζει στην καθαριότητα ο Κουκιανάκης

Την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας επιδιώκει ο Δήμος Αποκορώνου μέσω δύο νέων προγραμματικών συμβάσεων με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και ιδιώτη εργολάβο που θα αναδειχθεί με ανοιχτό διαγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται για πρώτη φορά να εφαρμοστεί συστηματική πλύση των κάδων, ενώ, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο καθαρισμός του δημοτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου με ειδικά οχήματα, αλλά και συνεργεία που θα καθαρίζουν καθημερινά κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η προγραμματική σύμβαση με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., προϋπολογισμού 370.000 ευρώ, έχει ως αντικείμενο την τελική διάθεση των δημοτικών στερεών αποβλήτων του Δήμου. «Στη σύμβαση προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες διαχείρισης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των δημοτικών στερεών αποβλήτων. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η προαγωγή φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής για το αστικό και περιαστικό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης και τόνισε ότι το κόστος της προγραμματικής σύμβασης θα καλυφθεί με ιδίους πόρους του Δήμου, ενώ η σύμβαση θα έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.
Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο, προϋπολογισμού 198.000 ευρώ, ο κ. Κουκιανάκης τόνισε ότι ο Δήμος έχει δρομολογήσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ο κ. Κουκιανάκης, ο Δήμος έχει χωριστεί σε 3 ζώνες:
• Στην Α’ ζώνη, από 1η Απριλίου μέχρι 30 Οκτωβρίου, θα πλύνονται οι κάδοι απορριμμάτων 2 φορές τον μήνα, ενώ στις άλλες δύο ζώνες Β’ και Γ’ θα γίνεται το ίδιο 1 φορά τον μήνα.
• 2 φορές τον χρόνο, λίγο πριν το Πάσχα και 1 φορά τον Αύγουστο, θα καθαρίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι με ασβέστη.
• 1 φορά τον χρόνο θα γίνεται με ειδικό μηχάνημα σάρωση και καθαρισμός των χαντακιών από χόρτα και σκουπίδια σε όλο το επαρχιακό, δημοτικό οδικό δίκτυο και την παλιά εθνική οδό.
• Αυτοκίνητο πλυντήριο – σκούπα θα καθαρίζει 2 φορές τον μήνα στην Α’ ζώνη και 1 φορά τον μήνα στις άλλες ζώνες τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.
• Φορτηγά αυτοκίνητα θα αναλάβουν να απομακρύνουν μπάζα και φερτά υλικά που ρίχνουν αυθαίρετα κάποιοι σε κοινόχρηστους χώρους.
• Καλαθοφόρο ανυψωτικό όχημα θα αναλάβει να κόβει δέντρα και κλαδιά που κινδυνεύουν να πέσουν και να προκαλέσουν ατυχήματα ή ζημιές σε περιουσίες.
• Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις αυλές των κοινόχρηστων χώρων, όπως εκκλησιών, σχολείων, νεκροταφείων κ.λπ.
• Καθαρισμός προβλέπεται και για τις παραλίες αρχικά τον Απρίλιο και στη συνέχεια 3 φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με μηχανοκίνητο όχημα τρακτέρ.
• Καθημερινά 13 υπάλληλοι καθαριότητας θα σαρώνουν με σκούπες κοινόχρηστους χώρους στη ζώνη Α’ και σχεδόν καθημερινά στις άλλες 2 ζώνες.
«Διαθέτουμε ένα αρκετά σημαντικό ποσό σε σχέση με τα άλλα χρόνια για την καθαριότητα  διπλασιάζοντας ουσιαστικά τις δαπάνες. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά είναι ανταποδοτικά και πρόθεσή μας είναι να αναβαθμίσουμε το επίπεδο καθαριότητας προς όφελος του τουρισμού, αλλά και των μονίμων κατοίκων», δήλωσε σχετικά ο κ. Κουκιανάκης, αναφερόμενος στις δύο προγραμματικές συμβάσεις για την καθαριότητα που έχει δρομολογήσει ο Δήμος Αποκορώνου.