Κρήτη: Σε αχρηστία ο καινούριος μαγνητικός τομογράφος που έχει εγκατασταθεί Νοσοκομείο Ρεθύμνο

Σε αχρηστία ο καινούργιος μαγνητικός τομογράφος που έχει εγκατασταθεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.

Ενα θέμα που έχει έρθει στην δημοσιότητα και απασχολεί την τοπική κοινωνία.
Συγκεκριμένα σε χώρο του νοσοκομείου Ρεθύμνου βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο περίπου ένας καινούργιος μαγνητικός τομογράφος, ο οποίος μεταφέρθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο νοσηλευτικό ίδρυμα και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, διότι δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. 

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει 80.000 πολίτες να μένουν χωρίς δωρεάν μαγνητικές τομογραφίες και τους παραπέμπει στις ιδιωτικές κλινικές για τις εξετάσεις τους, με αποτέλεσμα την οικονομική τους αφαίμαξη και με την αγωνία τους να χτυπάει κόκκινο για το σύστημα υγείας. 

Ένα πανάκριβο μηχάνημα, του «κουτιού», για το οποίο το ποσό είχε εξασφαλιστεί από το 2018, παραδόθηκε στο νοσηλευτικό ίδρυμα τον περσινό Ιούλιο και έκτοτε δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. 


Μάλιστα το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή μέσα από Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης». Οπως αναφέρεται η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα σε πολλούς ασθενείς, αλλά και στους ίδιους τους γιατρούς, σενάριο όμως που φαίνεται ακατόρθωτο, καθώς οι εκκλήσεις για προκηρύξεις κατάλληλων θέσεων, πέφτουν στο κενό. Δυστυχώς το γεγονός αυτό, είναι μία ακόμη απόδειξη για την κατάρρευση του συστήματος Υγείας, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας.

«Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Είναι λογικό να μην υπάρχει προσωπικό για να χειριστεί το πανάκριβο μηχάνημα που εδώ και δέκα μήνες παραμένει κλεισμένο και αχρησιμοποίητο σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου;
2.    Τι θα κάνετε με τους κατοίκους του Ρεθύμνου, που αγωνιούν για το μέλλον της υγείας τους και που αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά γι’ αυτήν, σε ένα σύστημα που εγκαταλείπει το υγειονομικό προσωπικό και τους ίδιους, ζητώντας απελπισμένα μια λύση;
3.    Θα αναζητηθούν ευθύνες και θα αντιμετωπιστούν οι αιτίες, που κρατούν εδώ και ένα χρόνο χωρίς λειτουργία έναν τόσο χρήσιμο για την διάγνωση και την υγεία των κατοίκων, μαγνητικό τομογράφο;
4.    Σκοπεύετε να προβείτε σε άμεσες προσλήψεις και στην κάλυψη των αναγκαίων θέσεων, ώστε να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που διπλασιάζει τον πληθυσμό στο Ρέθυμνο, άρα και τις ανάγκες για ιατρική κάλυψη;», καταλήγει η Ερώτηση.