Πώς θα χορηγείται στα Χανιά το εμβόλιο της Novavax 

Με έξι εμβολιαστικές γραμμές, οι οποίες θα λειτουργήσουν σε ισάριθμα νοσοκομεία του νησιού, θα ξεκινήσουν στην Κρήτη οι εμβολιασμοί με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, οι πρώτες δόσεις του οποίου αναμένονται στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε, με δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ηρακλείου, η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, οι εμβολιασμοί με το νέο εμβόλιο θα γίνονται σε πρώτη φάση στα εμβολιαστικά κέντρα του ΠΑΓΝΗ και των νοσοκομείων Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Σητείας.

Όπως εξήγησε, σε καθένα από τα παραπάνω νοσηλευτικά ιδρύματα θα λειτουργεί μία εμβολιαστική γραμμή, κάθε Τετάρτη από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Προκειμένου όλα να είναι έτοιμα σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προετοιμασία των εργαζομένων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Με το εμβόλιο της Novavax θα μπορούν να εμβολιάζονται μόνο ενήλικοι, άνω των 18 ετών, όπως εξήγησε η κ. Μπορμπουδάκη, η οποία πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται σε δύο δόσεις, με την χορήγηση της δεύτερης από την πρώτη να απέχει χρονικά τρεις εβδομάδες.

“Ένα νέο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας προστίθεται στη φαρέτρα μας τις επόμενες ημέρες. Ένα νέο εμβόλιο διατίθεται και καλούμε όσους πολίτες δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τους δικούς τους, αλλά και το κοινωνικό σύνολο” ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν όσοι ακόμη το σκέφτονται, ιδίως τώρα, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, το εμβόλιο της Novavax, το οποίο έχει πλήρη έγκριση από τον FDA, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε η χώρα μας θα παραλάβει 474.000 δόσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου.