Πύρινη κόλαση στη Ρόδο: Μάχη με τα ενεργά μέτωπα – Ζημιές σε σπίτια και ξενοδοχεία – Απομακρύνθηκαν χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες

Παραδομένη στις φλόγες είναι η Ρόδος, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει πευκοδάση κινείται εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα χιλιομέτρων. Αργά τη νύχτα εκκενώθηκαν οι περιοχές ΜάσαρηΜαλώνας και Χαράκι. Οι πολίτες καλούνται με μήνυμα από το 112 να κινηθούν προς τη Ρόδο.

Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο – Εκκενώθηκαν οικισμοί – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία

Την εκκένωση των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων ανακοίνωσε νωρίτερα με επείγουσα ειδοποίησή του το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Τα δύο χωριά και ο οικισμός είναι από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου. Ήδη στους κατοίκους της περιοχής στάλθηκε μήνυμα από το 112. Είχε προηγηθεί μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι.

Η φωτιά μπήκε νωρίτερα στο χωριό Λάερμα όπου καίγονται σπίτια και μία εκκλησία. Παράλληλα, στο Κιοτάρι έχουν παραδοθεί στις φλόγες ξενοδοχεία, καταστήματα, οχήματα. Νωρίτερα, είχαν εκκενωθεί ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και όσοι κάτοικοι δεν είχαν φύγει, απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά.

Σε νέο απεγκλωβισμό ατόμων δια θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι προχώρησε το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών. Περίπου 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο.

Μέχρι στιγμής από το Γεννάδι έχουν επιχειρήσει τρία σκάφη και έχουν μεταφέρει με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου 610 άτομα. Επίσης επιχειρούν στο Γεννάδι πέντε φουσκωτά σκάφη, δύο ιδιωτικά, τρία του στρατού που μεταφέρουν κόσμο από το Γεννάδι προς τα καράβια που έχουν προορισμό το λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού, Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, παραμένουν στην περιοχή περίπου 500, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ενώ οι δυνάμεις είναι επαρκείς για να μεταφερθούν όλοι σε ασφαλές μέρος. Σημείωσε δε ότι στο Κιοτάρι έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επιχείρηση.

Συνολικά πάνω από 2.500 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο. Συγκεκριμένα, οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και θα διανυκτερεύσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα διανυκτερεύσουν και σε συνεδριακά κέντρα μεγάλων ξενοδοχείων.

Συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 3.190 άτομα στα παρακάτω ξενοδοχεία:

  • SHERATION RODOS RESORT – 250
  • VERGINA – 400
  • AMATHUS – 70
  • RODOS PALACE – 1500
  • MEDITERRANEAN – 150
  • PARADISE RESORT- ELA RESORT – 300
  • OLYMPIC PALACE – 300
  • KRESTEN PALACE -150
  • EDEN ROC – 70

Επίσης έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού 70 τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά τουριστών όπου χρειάζεται.

«Ο μεγαλύτερος όγκος εγκλωβισμένων έχει ήδη μεταφερθεί. Από εκεί και πέρα η επιχείρηση αλλά και δυστυχώς και η φωτιά είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ.