Ποιο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Στα Χανιά; Υποβαθμίζεται Σε Τοπική Μονάδα Υγείας!

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση  του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Υγείας για την λειτουργία του  Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στα Χανιά.

Ο κ. Κεγκέρογλου, στη βασική του τοποθέτηση έθεσε το θέμα της λειτουργίας του  Κέντρου Υγείας, τονίζοντας ότι στο Δήμο Χανίων σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25/11/2011 αποφασίστηκε η κατεδάφιση του παλιού Νοσοκομείου και η υποβολή αιτήματος για την κατασκευή και  λειτουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στον ίδιο χώρο.

Στη συνέχεια στις 28/11/2011 με Απόφαση του Υπουργού Υγείας (Υ3α/Γ.Π126293/28/11/2011) εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου με φορέα υλοποίησης το Δήμο Χανίων και με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ,Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ 617/Β/6-3-2012) αποφασίστηκε η ίδρυση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην αστική περιοχή του Δήμου Χανίων.

Στην απόφαση, περιγράφονται ο σκοπός, τα ιατρεία που θα λειτουργούσαν και η στελέχωση με 30 εξειδικευμένους Ιατρούς και λοιπό προσωπικό, εκτός των διοικητικών.

Ενώ η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων έχει ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο του 2015 , το Κέντρο Υγείας δεν έχει λειτουργήσει ακόμη.

Ο Υπουργός δεν απάντησε για ποιο λόγο δεν έχει κάνει τίποτα μέχρι σήμερα για τη στελέχωση αλλά ενημέρωσε ότι μετά από μεγάλη καθυστέρηση η προμήθεια του εξοπλισμού γίνεται αυτές τις μέρες.

Μάλιστα, για τη στελέχωση, ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε στην προκήρυξη 7Κ που είναι σε εξέλιξη και μόνο για δύο θέσεις (νοσηλευτής ΔΕ και μαία ΤΕ), ενώ ανακοίνωσε ότι στο κτήριο θα εγκατασταθούν δύο (2) ΤΟΜΥ με συμβασιούχους.

Ο κ. Κεγκέρογλου στην δευτερομιλία του ανέφερε ότι οι Χανιώτες περίμεναν Κέντρο Υγείας , το οποίο κατασκευάστηκε από το 2015 και εσείς το απαξιώνετε και το μετατρέπετε σε Ιατρείο, ούτε καν πολυιατρείο.

Τέλος επεσήμανε το κίνδυνο να ζητηθούν πίσω χρήματα από το Δήμο, ΕΣΠΑ και το Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης λόγω αλλαγής σκοπιμότητας του έργου.

Δείτε το σχετικό βίντεο: