Παραμένουν στo μπλόκο οι αγρότες στα Μεγάλα Χωράφια

Εναρμονίζοντας τη στάση τους με τις αποφάσεις της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων οι αγρότες της Κρήτης παραμένουν στα Πρετόρια και στα Μεγάλα Χωράφια.

Με δύο μπλόκα επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να υποχωρήσουν, ζητώντας σαφείς δεσμεύσεις από την κυβέρνηση. Στην κορυφή των αιτημάτων τους είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους, η μείωση του αφορολόγητου, η αναγνώριση των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και η χορήγηση αποζημιώσεων.

Στα Χανιά οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων συνεχίζουν για όγδοη μέρα σήμερα τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας συμβολικά την εθνική οδό Χανίων Ρεθύμνου στο ύψος της διασταύρωσης για Μεγάλα Χωράφια.

Συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι μιλούν για ένα δύσκολο χειμώνα για τον κλάδο. «Το  ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές φέτος. Είχαμε απώλειες στα κοπάδια μας ενώ λόγω καιρού είχαμε και μειωμένη παραγωγή γάλακτος» είπε ο κ. Γιάννης Ξανθουδάκης, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων εξηγώντας ότι με αυτές τις συνθήκες και υπό το βάρος της βαριάς φορολογίας οι αγρότες με δυσκολία επιβιώνουν.

Σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων κ. Γιώργο Πατεράκη, «οι αγρότες βρισκόμαστε στο πόδι προκειμένου να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας τα οποία περιλαμβάνονται στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων. Η αμφισβήτηση του δίκαιου των αιτημάτων μας από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μας προκαλεί οργή».

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης άρχισαν πριν από μία εβδομάδα με τέσσερα μπλόκα από τα οποία παραμένουν τα δύο. Τις επόμενες ημέρες οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων σε συνεννόηση με το Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο αναμένεται να επανακαθορίσουν  τη στάση τους.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων και το Παγκρήτιο Συντονιστικό όργανο των αγροτών  διεκδικούν μεταξύ των άλλων αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.

Θέτουν επιπλέον θέμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Ζητούν να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών και να μην προχωρήσει καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών περιλαμβάνει ακόμη αναγνώριση των ζημιών  στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο, που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. Επίσης, τίθεται ως αίτημα να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, να καταργηθούν  οι περιορισμοί  της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της Ε.Ε. και να υπάρξει σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.