Ξεκινάει η επέλαση του χιονιά!

Αισθητά επιδεινώνεται από σήμερα ο καιρός στην Κρήτη με τα χιόνια να κάνουν κάνουν εκ νέου την εμφάνιση τους.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα η τάση των προγνωστικών μοντέλων δεν έχει αλλάξει καθόλου και επιβεβαιώνουν διαρκώς την νέα, τρίτη κατά σειρά, έλευση παρόμοιας κακοκαιρίας.

Βροχές αναμένονται σε ολόκληρη την Κρήτη και κυρίως Νότια. Επισημαίνεται βέβαια ότι οι βροχές κατά τόπους θα είναι έντονες, ενώ πιθανότητα υπάρχει και για εκδήλωση καταιγίδων.

Από σήμερα  όμως που το χαμηλό θα έχει αποχωρήσει ανατολικά θα αποκατασταθεί σταδιακά το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο και η επέκταση της πολύ ψυχρότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα  θα  προκαλεί χιονοπτώσεις οι οποίες σταδιακά θα κάνουν την εμφάνιση τους και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά έκαναν  την εμφάνιση τους από πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου  (υψόμετρο αρχικά άνω των 1200 μέτρων) με την τάση να κατέρχονται σταδιακά σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναμένεται να σημειωθούν, από σήμερα  το βράδυ καθώς και την Κυριακή,  χιονοπτώσεις σε υψόμετρο 300- 400 μέτρων.

Τα στοιχεία όμως δεν είναι ακόμη επαρκή ώστε να μας δώσουν καλύτερη εικόνα για την ένταση των φαινομένων, πάντως η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαιτέρως αισθητή ακόμη και σε παράκτιες πεδινές περιοχές στα βόρεια του νησιού, γεγονός που εξετάζεται με μεγάλη προσοχή.

Ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας είναι η ενίσχυση των Βορείων ανέμων που η ένταση τους  αυτή τη φορά θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα,  φθάνοντας τα  4 – 5 Μποφόρ στην Κρήτη και τα 6 – 7  Μποφόρ στο Αιγαίο.