Ναυαγοσώστες από το πρωί ως το βράδυ σε παραλία των Χανίων

Επιμηκύνεται για πρώτη φορά φέτος στην παραλία της Χρυσής Ακτής στα Χανιά το ωράριο των ναυαγοσωστών, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών που προκύπτουν και μεγαλύτερη ασφάλεια των λουόμενων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε, με δεδομένο ότι την προηγούμενη θερινή περίοδο σημειώθηκαν πολλά περιστατικά που χρειάστηκε να επέμβουν οι ναυαγοσώστες στην πολυσύχναστη παραλία. Έτσι, οι ναυαγοσώστες θα βρίσκονται στον ναυαγοσωστικό πύργο από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Την θετική είδηση, γνωστοποίησε το πρωί, ο υπεύθυνος της ναυαγοσωστικής κάλυψης των Δήμων Χανίων – Καντάνου Σελίνου, Παύλος Λιτινάκης, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου.

«Αυξήθηκε για πρώτη φορά φέτος το ωράριο, λόγω του ότι πέρσι έγιναν πολλά περιστατικά και πριν τις 10 το πρωί και μετά τις 6 το απόγευμα στην Χρυσή Ακτή. Η επιτροπή πολυσύχναστων παραλιών εντόπισε το πρόβλημα αυτό, οπότε έβαλαν νααυγοσώστες από τις 8 το πρωί ως τις 8 το απόγευμα και τους τέσσερις μήνες, όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα για την ναυαγοσωστική κάλυψη».

Η ναυαγοσωστική κάλυψη στις πολυσύχναστες παραλίες των Χανίων ξεκινά 1η Ιουνίου και τελειώνει 30 Σεπτεμβρίου ενώ κατά καιρούς, ανάλογα και τις ανάγκες των περιοχών, αποφασίζονται κατά τόπους παρατάσεις, μέχρι και τον Οκτώβριο. Το ζήτημα της ανάγκης για έναρξη της  ναυαγοσωστικής κάλυψης νωρίτερα από το κανονικό, έχει επισημανθεί στο παρελθόν. Ο Παύλος Λιτινάκης δήλωσε πως τα Χανιά βρίσκονται σε καλό δρόμο στο θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης:

«Η ναυαγοσωστική κάλυψη δεν έχει ξεκινήσει ποτέ νωρίτερα, είχαμε όμως επιμηκύνει στο παρελθόν μέχρι τον Οκτώβριο την κάλυψη. Από τον κορονοϊό και μετά δεν υπήρξαν συζητήσεις για να ξεκινήσει νωρίτερα η ναυαγοσωστική περίοδος. Ο νομοθέτης έχει τη δυνατότητα να επιμηκύνει το ωράριο των ναυαγοσωστών αλλά και τη ναυαγοσωστική περίοδο με μια απόφαση της Επιτροπής Πολυσύχναστων Παραλιών του κάθε νομού. Ακόμα και τώρα μπορεί να γίνει αυτό αλλά υπάρχουν άλλα προβλήματα. Υπάρχει πανελλαδική αύξηση του κόστους. Μπορούν να πιέσουν οι δήμοι να πάρουν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Υπάρχει και το ζήτημα του προσωπικού. Και να ξεκινούσε κάτι τέτοιο, θα είχαμε το προσωπικό για να καλύψουμε τις θέσεις αυτές; Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να δούμε σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και την ΚΕΔΕ, του μη κυβερνητικού οργανισμού Save Watersport και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών. Είμαστε σε καλό δρόμο».

Συνολικά στα Χανιά φέτος θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους 40 περίπου ναυαγοσώστες στις πιο πολυσύχναστες παραλίες.

«Οι πύργοι είναι 28, είναι ίδιοι με πέρυσι, μάλιστα, είχαν αυξηθεί πριν δυο χρόνια από τους 26 στους 28, λόγω του ότι δημιουργήθηκαν μεγάλα ξενοδοχεία σε ορισμένες «άγονες περιοχές», κίνηση και ανάπτυξη, ο ένας πύργος που προστέθηκε είναι στην περιοχή ανατολικά των Απτέρων και ο άλλος στον Κλαδισσό».

102 διασώσεις στις παραλίες του Δήμου Χανίων – Θάνατοι μέσα και έξω από το νερό 

Όπως είπε ο υπεύθυνος της ναυαγοσωστικής κάλυψης του Δήμου Χανίων Παύλος Λιτινάκης, την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκαν 122 περιστατικά ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα, όχι από πνιγμό αλλά από παθολογικά αίτια:

«Όλες οι βόρειες ακτές έχουν θέματα. Η φύση όταν αγριεύει, εάν δεν προσέξουμε, γίνεται επικίνδυνη. Τα λέμε κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά, ακούμε και παράνομα ότι αποτρέπουμε τον κόσμο να μην κολυμπάει με την κόκκινη σημαία. Πέρσι είχαμε 102 περιστατικά διασώσεων στο ωράριο του ναυαγοσώστη. Έγιναν και αρκετά περιστατικά εκτός του ωραρίου, στα οποία συνέδραμαν είτε λουόμενοι που γνώριζαν πρώτες βοήθειες, είτε με αστικό εξοπλισμό που μπορεί να έχει κάποια επιχείρηση, είτε με την δική μας συνδρομή, γιατί πολλές φορές κληθήκαμε από τις λιμενικές αρχές.

Από τις 102 διασώσεις, έντεκα ήταν κλήσεις στο 166, τους οποίους προλάβαμε στο τελευταίο δευτερόλεπτο και οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία, είχαμε 5 θανάτους στην θάλασσα από παθολογικά αίτια, ,σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εξετάσεις. Από τους 5, οι δυο που έπαθαν ανακοπή, επανήλθαν στην ζωή. Πλέον, με τον σύγχρονο εξοπλισμό, μπορούμε και αντιμετωπίζουμε και τα παθολογικά αίτια, εάν υπάρξει προσωρινός θάνατος. Όλοι ηλικιωμένοι εκτός από έναν μεσήλικα με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, είχε τριπλό bypass. Πολλά έγιναν έξω από το νερό και όσα ήταν μέσα στο νερό, έγιναν στους 20 με 30 πόντους και με καλές καιρικές συνθήκες».

Οι ναυγοσώστες θα βρίσκονται στις παραλίες από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, όπως είπε ο κ. Λιτινάκης, η εκμάθηση κολύμβησης από μικρές ηλικίες κρίνεται απαραίτητη: «Ζούμε σε ένα νησί και η θάλασσα είναι και η διασκέδασή μας,  είναι υποχρεωτικό να ξέρουμε τις βασικές αρχές κολύμβησης».

Στο μεταξύ, ο Παύλος Λιτινάκης επισήμανε την ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών γενικότερα στις πρώτες βοήθειες:

«Ατυχήματα δεν γίνονται μόνο στην θάλασσα, γίνονται και στο σπίτι. Έχουμε δει μικρά παιδιά να πνίγονται από ξένα αντικείμενα.  Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη νεολαία για να μάθει πρώτες βοήθειες σε σχέση με σήμερα. Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο».

Σχετικά με το αν υπάρχει έλλειψη στους ναυαγοσώστες είπε:

«Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη στους ναυαγοσώστες. Για το νομό Χανίων είμαστε πολύ τυχεροί. Έχουμε σχολές, έχουμε εκπαιδεύσει άρτια άτομα, ο κορμός της ομάδας μας είναι ο ίδιος τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι ένα επάγγελμα- λειτούργημα και είναι πολύ καλά αμειβόμενο σε σχέση με όλα τα άλλα εποχικά επαγγέλματα».