Μελέτη στην Κρήτη για την ανοσία του πληθυσμού στον κορονοϊό

Η Κρήτη είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας στην οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μελέτη για την ανοσία του πληθυσμού της στον κορονοϊό.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης που βέβαια για την υλοποίηση της μελέτης απαιτούνται χρήματα και εάν δεν σκοντάψει η ιδέα σε γραφειοκρατικά γρανάζια η Περιφέρεια Κρήτης προτίθεται να διαθέσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Το πρόβλημα αυτή την ώρα εστιάζεται στην προμήθεια αντιδραστηρίων για την πραγματοποίηση μοριακών, άρα και έγκυρων, τεστ που θα γίνουν στο δείγμα των ατόμων που θα συμμετέχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστημονική επίβλεψη της μελέτης θα έχουν ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος και ο καθηγητής γενικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιονής.
Στην έρευνα-μελέτη σχεδιάζεται να συμμετέχει τυχαίο δείγμα 1.400 περίπου ατόμων και από τους τέσσερις νομούς του νησιού τόσο κάτοικοι των αστικών κέντρων όσο και της ενδοχώρας.
Εάν δεν προκύψει γραφειοκρατικό πρόβλημα ώστε να γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του πανεπιστημίου Κρήτης και της περιφέρειας και να γίνει εφικτή η προμήθεια των αντιδραστηρίων, η μελέτη θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου.
Στην πραγματοποίηση της μελέτης θα υπάρξει συνεργασία και με τους ιατρικούς συλλόγους της Κρήτης, μέλη των οποίων θα συνδράμουν στην αιμοληψία των ατόμων που θα συμμετέχουν για τη διενέργεια των τεστ.