Η Κρήτη υποδέχεται την Ολυμπιακή φλόγα με τιμές Αρχηγού Κράτους

Λαμπρή και με τιμές Αρχηγού Κράτους, όπως άλλωστε αρμόζει στην περίσταση, θα είναι η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ηράκλειο σημερα.

Έτσι λοιπόν, η Ολυμπιακή Φλόγα θα αφιχθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου με το πλοίο της γραμμής και πριν την περιφορά της στην ανατολική Κρήτη, θα μεταφερθεί στο ακριτικό Καστελόριζο και από εκεί με πλοίο θα ταξιδέψει μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.

Μετά από ένα μικρό τελετουργικό, στις 12.30 το μεσημέρι, η Ολυμπιακή Φλόγα θα αφιχθεί εντός του Αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, όπου κι εκεί θα γίνει μία σύντομη τελετή.

Από την Κνωσό, με αυτοκίνητο θα μεταφερθεί στη συμβολή των οδών Γ. Παπανδρέου και Δημοκρατίας στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου οι 6 λαμπαδηδρόμοι που έχουν οριστεί από τον Δήμο Ηρακλείου, θα την υποδεχθούν και θα την παραλάβουν για να την μεταφέρουν στους δρόμους της πόλης έως τη 1 μετά το μεσημέρι οπότε θα γίνει η επίσημη τελετή στην πλατεία του Αγίου Τίτου.

Εκεί θα ακουστούν οι Εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας αλλά και ο Ολυμπιακός ύμνος.
Την τελετή θα χαιρετήσουν μετά τιμής ο Δήμαρχος Ηρακλείου και ο πρόξενος της Γαλλίας στο Ηράκλειο ενώ θα ακολουθήσει event από το Λύκειο Ελληνίδων.

Στα Χανιά

Την Ολυμπιακή φλόγα θα υποδεχτούν και τα Χανιά, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Στα Χανιά, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει στις 18.20  από τη συμβολή των οδών Σκαλίδη και Χάληδων και εν συνεχεία διασχίζοντας την οδό Πειραιώς, την Πλατεία Τάλω και την Ακτή Κουντουριώτη, θα καταλήξει στο Γυαλί Τζαμί όπου θα ανάψει ο βωμός. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Χανίων θα αποδώσει τον Ολυμπιακό Ύμνο, με φόντο τον Φάρο του Ενετικού λιμανιού ενώ στη διάρκεια της τελετής προβλέπονται ομιλίες και δρώμενα.

 Μετά το άναμμα του βωμού, στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το Γυαλί Τζαμί, η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο της Αθήνας Flux Laboratory, θα παρουσιάσουν το The Olympic Cypher, μια παράσταση χορού υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ιδιαίτερη Ολυμπιακή ταυτότητα της Ελλάδας, με στόχο να αναδείξει τους δεσμούς μεταξύ τέχνης και αθλητισμού και τις κοινές τους αξίες. Σημειώνεται δε ότι τα Χανιά είναι μια από τις έξι πόλεις της χώρας στις οποίες θα φιλοξενηθεί η εν λόγο χορευτική παράσταση. Ταυτόχρονα, σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχτεί το breakdance, ως νέο άθλημα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ προβλέπεται να αναχωρήσει ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, που θα μεταφέρει τη Φλόγα στο λιμάνι της Σούδας, για να επιβιβαστεί στο πλοίο της γραμμής και να συνεχίσει το ταξίδι της στην ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Η ολυμπιακή φλόγα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ελλάδα, θα διανύσει 5.000 χιλιόμετρα, θα περάσει από 43 πόλεις, 7 νησιά και 12 αρχαιολογικούς χώρους.