Εξελίξεις για τον βιολογικό Καλυβών

Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση περιβαλλοντικών όρων και την αναγκαία επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στις Καλύβες Αποκορώνου μετά την υπογραφή σύμβασης μεταξύ Δήμου Αποκορώνου και ιδιώτη που θα παρέχει εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη, ώστε να επιτευχθούν τα στάνταρ που θέτει ο νόμος για την αδειοδότηση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη, σε περίπου δύο μήνες ο Δήμος θα έχει στα χέρια του τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων, τα οποία, όπως δεσμεύτηκε, πρόκειται να δημοσιοποιήσει.
Η σύμβαση με τον ιδιώτη έχει προϋπολογισμό 49.200 ευρώ. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, η Ε.Ε.Λ. των Καλυβών, παρότι ξεκίνησε ως έργο να υλοποιείται από τα τέλη ακόμα της δεκαετίας του ’90 – αρχές του ’00, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία με συνέπεια το 2006 η τότε Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον ιδιωτικό τομέα και με χρηματοδότηση του ΕΤΕΡΠΣ να γίνει εγκατάσταση εξοπλισμού επεξεργασίας των αστικών λυμάτων με καινοτόμες ηλεκτρολυτικές μεθόδους.
Ομως, ενώ το έργο λειτούργησε κανονικά, οι περιβαλλοντικοί όροι που είχαν εκδοθεί το 1998 έληξαν το 2008 χωρίς να γίνει κάποια ανανέωση ή ακόμα και επικαιροποίηση στη νέα μέθοδο επεξεργασίας.
Παράλληλα, η δυναμικότητα του βιολογικού βρίσκεται πλέον στα όριά της και είναι αναγκαία η αναβάθμισή της, ώστε να μπορεί να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού που έχει ή και δέχεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή.
«Το πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι το αίτημα χρηματοδότησης που είχε υποβληθεί από τον Δήμο Αποκορώνου στο Ε.Σ.Π.Α. για τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης του βιολογικού και την αποπεράτωση των αποχετευτικών δικτύων του οικισμού -περιλαμβανομένων και των σχετικών μελετών και διαδικασιών για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων και άλλων αδειών- δεν έτυχε έγκρισης από τη Διαχειριστική Αρχή του Υ.Π.Ε.Κ.Α. με κύριο επιχείρημα ότι η υφιστάμενη λειτουργούσα εγκατάσταση δεν έχει την προβλεπόμενη αδειοδότηση», εξήγησε ο κ. Κουκιανάκης.
Τόνισε δε ότι η πρώην Δημοτική Αρχή είχε ήδη από το 2012 προχωρήσει σε ανάθεση σε εξωτερικό μελετητή για την εκπόνηση Μ.Π.Ε. έτσι ώστε να πετύχει την έκδοση περιβαλλοντικών όρων και να προχωρήσει η χρηματοδότηση της επέκτασης του βιολογικού: «Ομως, λόγω του ό,τι τα αποτελέσματα των αναλύσεων επεξεργασμένων λυμάτων αποκλίνουν από τα ζητούμενα σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, οι Υπηρεσίες δεν γνωμοδοτούν θετικά. Επιπλέον, ο Δήμος έχει δεχθεί ήδη διοικητικές κυρώσεις – πρόστιμο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Συνεχίζοντας ο κ. Κουκιανάκης τόνισε ότι κρίθηκε αναγκαία η ανάθεση σε ιδιώτη (και συγκεκριμένα στην εταιρεία WET – OXIDATION) της λειτουργίας της Ε.Ε.Λ. για ικανό χρονικό διάστημα, αφού ο Δήμος δεν διαθέτει ειδικότητες μηχανικών που να παρέχουν κατάλληλη υποστήριξη, ενώ η καινοτόμος διαδικασία που εφαρμόστηκε στην Ε.Ε.Λ. Καλυβών προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) που κατέχει ο ανάδοχος του έργου.
Τέλος, όπως επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης, στόχος της προσπάθειας είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Δήμος να πετύχει τους στόχους που θέτει η κείμενη νομοθεσία για τα αστικά λύματα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και να προστατευθεί περιβαλλοντικά η περιοχή που είναι από τις πιο τουριστικές του Δήμου.

 

 

 

Πηγή:Ηaniotikanea.gr