Δολοφονία Σήφη Βαλυράκη: Δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος

Τρεις μήνες μετά και ακόμη δεν έχει οριστεί δικάσιμος, κάτι που έχει προκαλέσει την απορία και την αγανάκτηση των συγγενών του Σήφη Βαλυράκη, την ώρα μάλιστα που οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι – Αγωνίζεται η οικογένεια για να έρθει στο φως η αλήθεια

Την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα για την αποκάλυψη όλης της αλήθειας και την τιμωρία των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη εκφράζουν η οικογένεια του πρώην υπουργού και οι συνήγοροί τους.

Πριν από λίγες ημέρες η σύζυγος του αείμνηστου πολιτικού αντέδρασε έντονα στην επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος τον δικηγόρο Γιάννη Γλύκα, καθώς, όπως λέει, ο γνωστός δικηγόρος είχε υπερασπιστεί νομικά τους κατηγορούμενους ψαράδες για τη δολοφονία του συζύγου της. Τα δύο αδέλφια έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μετά το παραπεμπτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και κατέστη αμετάκλητο στις 27 Μαρτίου. Ωστόσο, τρεις μήνες μετά και ακόμη δεν έχει οριστεί δικάσιμος, κάτι που έχει προκαλέσει την απορία και την αγανάκτηση των συγγενών του Σήφη Βαλυράκη, την ώρα μάλιστα που οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι.

«Μετά τις εκλογές»

«Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της και οι δολοφόνοι του Σήφη θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», ανέφερε στον eleftherostypos.gr ο αδελφός της συζύγου του πρώην υπουργού, Θανάσης Παπαθεοδώρου. Βέβαια, από την πλευρά τους, οι δύο ψαράδες συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι και ότι δεν σκότωσαν τον Σήφη Βαλυράκη.

Επιθυμία της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη είναι η δίκη που θα οριστεί για τους δύο κατηγορουμένους να γίνει στην Αθήνα. Ηδη από τις αρχές της πολύκροτης υπόθεσης η πλευρά του πρώην υπουργού έχει καταθέσει μηνύσεις κατά του εισαγγελέα Χαλκίδας για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, που για την οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη σημαίνει ότι η διαδικασία δεν έπρεπε να συνεχιστεί στη Χαλκίδα. Πλέον έχει κινήσει νομικές ενέργειες, ώστε η δίκη να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, λόγω του μεγέθους της υπόθεσης και του έντονου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, εκείνο που παρατηρείται είναι μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον ορισμό της δίκης για τους δύο κατηγορουμένους ειδικά μετά και το παραπεμπτικό βούλευμα που κατέστη αμετάκλητο τον περασμένο Μάρτιο. Το βούλευμα, τα οποίο εκδόθηκε μία ημέρα μετά την επέτειο της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη, παραπέμπει τους κατηγορούμενους ψαράδες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σύμφωνα και με την προηγηθείσα επίσης παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση για την ίδια κατηγορία.

Στις σκέψεις του βουλεύματος περιέχεται αναλυτική και αιτιολογημένη απόρριψη των ισχυρισμών των δύο κατηγορουμένων με τους οποίους επιχειρούν να αποσείσουν την κατηγορία. Με το βούλευμα στοιχειοθετείται ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε δολοφονία. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά τη γνωστοποίηση του παραπεμπτικού βουλεύματος και συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου 2023 βρέθηκε νεκρό το σκυλάκι του Σήφη Βαλυράκη, που διέμενε στην εξοχική κατοικία της οικογένειας στην Ερέτρια. Οπως λένε από το περιβάλλον του πρώην υπουργού, το συγκεκριμένο περιστατικό οφείλεται στις ενέργειες εκείνων που θέλουν να τρομοκρατήσουν την οικογένεια, η οποία αναζητά την αλήθεια και την τιμωρία των δολοφόνων του Σήφη Βαλυράκη. Αλλωστε, σε αυτό το κλίμα τρομοκράτησης εντάσσονται και οι επιθέσεις στο σπίτι και το γραφείο του δολοφονημένου πολιτικού στα Χανιά, τις ημέρες που η υπόθεση ήταν σε εξέλιξη, αλλά και της επίθεσης σε γραφείο στον Χολαργό. Για τις επιθέσεις αυτές η οικογένεια έχει κινηθεί νομικά καταθέτοντας μήνυση κατά αγνώστων.

Ξυλοδαρμός

Σημαντικές είναι και οι καταγγελίες για απειλές κατά της ζωής του, που έκανε πριν από μερικές εβδομάδες ο μάρτυρας-κλειδί, ο οποίος έχει κατονομάσει ως δράστες της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη τους δύο ψαράδες. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είδε όλα όσα συνέβησαν το μεσημέρι εκείνο της 24ης Ιανουαρίου 2021 κοντά στο Νησί των Ονείρων, δέχεται απειλές από την πρώτη στιγμή, ενώ είχε πέσει και θύμα ξυλοδαρμού τον Φεβρουάριο του 2022.

Επίσης, απειλές για τη ζωή του είχε δεχθεί και ο γιος του σημαντικού μάρτυρα, ο οποίος δηλώνει από την πρώτη στιγμή ότι, παρά τις απειλές, δεν θα υποκύψει και θα παραμείνει στη θέση του προκειμένου να λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη.