Γιατί εκπαιδευτικοί στα Χανιά καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 16.000 κατ’ άτομο

To ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων διαμαρτύρεται διότι δέκα μόνιμοι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί και δύο πρώην εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, όλοι Μηχανικοί ασφαλισμένοι στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε, καλούνται να καταβάλλουν στο Μ.Τ.Π.Υ., αναδρομικά ποσά από το 1998 μέχρι και το 2016, τα οποία φτάνουν ως και τα 15.900 ευρώ ανά άτομο. Τα ποσά αυτά προέκυψαν λόγω διαφοράς στο ποσοστό κρατήσεων υπέρ του Μ.Τ.Π.Υ. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις στις μισθοδοσίες τους για το παραπάνω ταμείο, γίνονταν σε ποσοστό 1% αντί για 4%. Αυτό συνέβαινε με υπαιτιότητα, και από λάθος της Δ.Δ.Ε. Χανίων.

Τα, κατά το Μ.Τ.Π.Υ., οφειλόμενα ποσά, έπρεπε να πληρωθούν εντός τριμήνου ή σε 50 έντοκες δόσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι πολλαπλάσια αυτών που δεν είχαν καταβληθεί, καθώς υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές του Σεπτεμβρίου του 2020, ενώ αφορούν σε μισθοδοσίες προηγούμενων ετών.

Η παραπάνω απαίτηση του Μ.Τ.Π.Υ., ουσιαστικά εμπεριέχει τόκους, καθώς υπολογίζεται με βάση το μισθό ενός μήνα του 2020.τόκους τους οποίους χρεώνονται οι συνάδελφοι, ενώ πρόκειται για σαφέστατο λάθος της υπηρεσίας. Πολύ περισσότερο όταν συζητάμε για μια αποπληρωμή η οποία γίνεται με μεταμνημονιακούς μισθούς δλδ κουτσουρεμένους κατά 50% αν συγκριθούν με τα προ 2010 επίπεδα .Επιπλέον, είναι παράλογο και εξοντωτικό να ζητείται να εισπραχθούν τέτοια ποσά με τον παραπάνω τρόπο, σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά, περίοδο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στηρίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στις διεκδικήσεις τους, ώστε να αρθεί η άδικη και παράλογη αυτή απαίτηση.