Βιολογικός Καλυβών: Απαίτηση για υπεύθυνη και επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο

Βιολογικός Καλυβών: Απαίτηση για υπεύθυνη και επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα σχόλια που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στην αγαπητή APOKORONAS Life, σχετικά με την προβληματική λειτουργία της Εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού των Λυμμάτων στις Καλύβες και την δυσοσμία που αναδύεται στην περιοχή του χωριού κοντά σ’ αυτήν και θα ήθελα να προσθέσω και ένα σύντομο δικό μου σχόλιο.

Γράφει ο Βασίλειος Θεοδωράκης

  1. Αναμφισβήτητα είναι ευλογία για το χωριό μας, η ύπαρξη και λειτουργία της Εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού των Λυμμάτων, πριν από  άρκετές δεκαετίες μέχρι σήμερα. Ειναι γνωστό ότι είναι η μοναδική εν λειτουργία εγκατάσταση στον Αποκόρωνα και μία από τις ελάχιστες λειτουργούσες στον Νομό, εκτός του Δήμου Χανίων, ακόμη και σήμερα.
  2. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς στη λειτουργία της εγκατάστασης, αντιμετωπίζονται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή άλοτε λιγότερο και άλοτε περισσότερο επιτυχώς.

Για το σημερινό πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας διάβασα διάφορα σχόλια των ενδιαφερομένων, αλλά καμία υπεύθυνη ανακοίνωση της  Δημοτικής Αρχής, εκτός από δημοσίευση των χημικών αναλύσεων των νερών, που αποδεικνύουν ότι τα λύμματα που αποβάλονται στον τελικό αποδέκτη (τη θάλασσα) είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας και δεν έχω κανένα λόγο να τις αμφισβητήσω. Αλλά δυστυχώς δεν διάβασα τίποτα σχετικά με τα αίτια της δυσοσμίας και τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί ο Δήμος για την αντιμετώπισή της.

  1. Προφανώς, ο Δήμος δεν γνωρίζει τα αίτια της δυσοσμίας, αλλά δεν μας ενημερώνει σε τι ενέργειες προχωρεί (αν προχωρεί) για να τα διαπιστώσει και να λύσει το πρόβλημα, ή τα γνωρίζει, αλλά δεν τα ανακοινώνει δημοσίως, για δικούς του λόγους.
  2. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει πρόβλημα κακής λειτουργίας του τελικού τμήματος του δικτύου, των δεξαμενών καθίζησης, και των ενδιάμεσων φρεατίων και πολύ φοβάμαι ότι η δυσοσμία θα επεκταθεί σιγά σιγά σε όλο το χωριό, αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα που να λύσουν το πρόβλημα.
  3. Επίσης, πιθανόν υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού που εξυπηρετείται από την εγκατάσταση. Μη ξεχνούμε ότι η εγκατάσταση μελετήθηκε τη δεκαετία του 1980 για να εξυπηρετεί μάξιμουμ τέσσερις με πέντε χιλιάδες πληθυσμό. Σήμερα σε περιόδους αιχμής, με τα τόσα ξενοδοχεία που έχουν κατασκευασθεί, ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα πρέπει να υπερβαίνει κατά πολύ τους παραπάνω αριθμούς. Καλόν θα είναι, ο Δήμος να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά.
  4. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν σχολιάσει το θέμα και να πώ ότι συμφωνώ με τον Παντελή Ματζοράκη που με σχόλιό του ζητάει να πέσουν οι τόνοι, πολύ περισσότερο αφού αυτό δεν είναι σήμερα το μοναδικό πρόβλημα των Καλυβών, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά άλλα ίσως οξύτερα (πχ. Κυκλοφοριακό). 

Επίσης να ευχαριστήσω τον ανώνυμο ‘’Αποκορωνιώτη’’ που έχει ασχοληθεί και αναδείξει δυό-τρεις φορές το θέμα αυτό και θα ήθελα να τον παρακαλέσω να ασχοληθεί και με τα άλλα μεγάλα προβλήματα των Καλυβών και να είναι γενικά στα σχόλιά του πιό συγκεκριμένος. Καλόν είναι να γνωρίζει ότι τον διαβάζουν αρκετοί και όχι μόνο οι υποψήφιοι Δημάρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι.

  1. Τέλος θέλω να εκφράσω την απορία / έκληξή μου για τη δημόσια αφωνία των καταστηματαρχών της περιοχής ΄΄Μαιστράλι΄΄ που κυρίως πλήτονται από τη δυσοσμία, ή, μήπως δεν ενοχλούνται? Ο κ. Ματζοράκης υπογράφει ως πρώην Πρόεδρος του συλόγου καταστηματαρχών. Ο νυν Πρόεδρος που είναι? Δεν ενδιαφέρεται για το θέμα?
  2. Επίσης μένω έκπληκτος για τη δημόσια αφωνία του εκλεγμένου Τοπικού Συμβουλίου Καλυβών αλλά και των εκλετών συνχωριανών μας που έχουν ήδη ανακοινωθεί ως Υποψήφιοι του συνδιασμού του νυν Δημάρχου και οι οποίοι πιθανολογώ ότι, μπορούν να τον πείσουν για την ανάγκη ταχείας επιλυσης του θέματος αλλά και την ανάγκη για υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού μας.

Τελειώνοντας, κάνω έκκληση προς τον Δήμο Αποκορώνου, προς το Τοπικό Συμβούλιο Καλυβών, προς τους ανακοινωθέντες συνχωριανούς ως Υποψήφιοι του συνδιασμού του νυν Δημάρχου και προς τους ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες της περιοχής, να οργανώσουν δημόσια ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού μας, κάτω από τον ιστορικό πλάτανο, ή οπουδήποτε αλλού μπορεί να πραγματοποιηθεί, για να συζητηθεί το πρόβλημα της δυσοσμίας ελεύθερα και υπεύθυνα από όλους.

Αύγουστος 2023

Βασίλειος Θεοδωράκης

Ενεργός πολίτης Καλυβών