Βασίλειος Κοντεζάκης: Κόκκινα δάνεια στη χώρα των λωτοφάγων

Εν όψη της κάλπης καλό είναι ως πολίτες να μην ξεχνάμε τι ακριβώς έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν με διάφορα φλέγοντα θέματα, όπως και τι πρεσβεύει ο καθένας πολιτικός ή πολιτευόμενος. Το αναφέρω αυτό διότι φαίνεται ότι ορισμένοι πολιτικοί ποντάρουν στην προεκλογική παραζάλη, στο θόλωμα των νερών και στην «κατανάλωση λωτών» από μεριάς του ψηφοφόρων, απτό παράδειγμα αυτό με τα κόκκινα δάνεια.

Καταρχάς αρκετοί δεν έχουν κατανοήσει σε βάθος, τι σημαίνει η προ λίγων μηνών απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στους servicers (διαχειριστές των Funds που εδρεύουν στην Ελλάδα) να γίνονται διάδικοι και να μπορούν να προσβάλουν όσα στεγαστικά δάνεια “κοκκινίζουν” με συνοπτικές διαδικασίες, με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των Funds!

ΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ότι η δυνατότητα μεταβίβασης των κόκκινων δανείων στα Funds έγινε ουσιαστικά με τον Ν.4354/2015 («Νόμος Σταθάκη» επί ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και με τον Ν.4592/2019 (πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ) που επιπλέον εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών, νομοθετήθηκε η πώληση των κόκκινων δανείων σε Funds, έγινε ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και καταργήθηκε κατ’ ουσία η προστασία της πρώτης κατοικίας.  Σε συνέχεια του «έργου» του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με τον Ν.4738/2020 («Πτωχευτικός Νόμος») κατάργησε ολοσχερώς την κάλυψη που παρείχε στους δανειολήπτες ο προστατευτικός Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη που θεσπίστηκε επί ΠΑΣΟΚ), φέρνοντας έναν πτωχευτικό κώδικα που εστίαζε στην ταχύτερη δυνατή ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας με ταυτόχρονη επαναφορά του αφορολόγητου για τις πράξεις των Funds!

Ως συνέπεια των παραπάνω, η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου σημαίνει :

  • Σε πρώτη φάση αναμένεται να διενεργηθούν έως και 700.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης αλλά και αγροτικής γης των δανειοληπτών!
  • Σε δεύτερη φάση το κόστος από τις φοροαπαλλαγές στις εταιρείες αυτές θα μετατεθεί στους Έλληνες φορολογούμενους.
  • Ενώ πέρα από τους πλειστηριασμούς, που “ξεμπλοκάρουν” και θα διενεργηθούν βάση των ανωτέρω, μια νέα γενιά κόκκινων δανείων θα δημιουργηθεί σε μία ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων.

Ποια η λύση;; – Τι προτείνουμε ως ΠΑΣΟΚ :

  • Προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης με κούρεμα αρχικά των τόκων υπερημερίας και αν χρειαστεί των τόκων του κεφαλαίου, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής βάση της πραγματικής περιουσιακής και εισοδηματικής κατάστασης του δανειολήπτη με ταυτόχρονη επαναφορά εν μέρη του «Νόμου Κατσέλη» ως προς την δικαστική προστασία του δανειολήπτη.
  • Προστασία έναντι της πιθανής αύξησης των επιτοκίων για περιπτώσεις πρώτης κατοικίας με βάση πάλι την πραγματική περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη.
  • Πλαφόν & φορολόγηση στην κερδοφορία των Funds.
  • Να μπουν υποχρεωτικοί κανόνες & πλαίσιο για διαπραγματεύσεις Funds-servicers με τους δανειολήπτες και να καταργηθεί η αναγκαστική εκτέλεση χωρίς ενημέρωση εκ των προτέρων του οφειλέτη.

Χανιά, 21-4-2023,

Βασίλειος Αντ. Κοντεζάκης

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. – Συγκοινωνιολόγος

Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Χανίων