Από σήμερα η μεγάλη άσκηση σεισμού «Μίνωας» – Ο Β.Κικίλιας στην Κρήτη

Στην αντισεισμική άσκηση που είναι η μεγαλύτερη που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα θα πάρουν μέρος πάνω από 100.000 – 150.000 άτομα

Σήμερα και αύριο, στην Κρήτη, η μεγάλη άσκηση «Μίνωας», η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα

Το σενάριο περιλαμβάνει δύο σεισμούς. Ο πρώτος σεισμός θα εκδηλωθεί τη Δευτέρα μετά τις 10:00 και θα είναι κοντά στα Χανιά με ένα μέγεθος της τάξεως των 6,4 βαθμών. Θα επηρεάσει κυρίως τις περιφερειακές ενότητες των Χανίων και του Ρεθύμνο. Την Τρίτη θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σενάριο με σεισμό που θα εκδηλωθεί βόρεια του Ηρακλείου, με ένα μέγεθος της τάξεως των 7,2 βαθμών που θα επηρεάσει όλη την Κρήτη αλλά κυρίως τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου

Η άσκηση περιλαμβάνει 75 επεισόδια επεισόδια τα οποία συνθέτουν ένα ρεαλιστικό σενάριο. Θα πάρουν μέρος πάνω από 100.000 – 150.000 άτομα. Περιλαμβάνει όχι μόνο το κύριο πλέγμα του σεναρίου και των επεισοδίων, αλλά ουσιαστικά και οριζόντιες δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στην πυροσβεστική, στην αστυνομία, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και στα 1040 σχολεία της Κρήτης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου 2024 σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης.

Το πρωί της Τρίτης, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Η έναρξη της Άσκησης το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί με την αποστολή μηνύματος από το 112 προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ την Τρίτη 23/4/2024 θα ακολουθήσουν 2 ακόμη μηνύματα από το 112, τα οποία θα αποσταλούν το πρωί σε όλη την Κρήτη.

Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.

Η έναρξη της Άσκησης θα γίνει στις 11:30 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τη συμμετοχή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια.