Αποχώρησαν από τον διάλογο με την Κυβέρνηση Κρήτη – Δωδεκάννησα λόγω εμπλοκής με τον μητροπολίτη Αδριανουπόλεως

Την αποχώρηση των εκπροσώπων της Εκκλησίας Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου από την επιτροπή Εκκλησίας – Κράτους που συνεδρίασε χωρίς την παρουσία τους, προκάλεσε η άρνηση της Κυβέρνησης να δεχθεί στις συνομιλίες τον διευθυντή του πατριαρχικού γραφείου στην Αθήνα, μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο.

Στην επιτροπή Εκκλησίας – Κράτους που ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας Κρήτης ενώ για πρώτη φορά προσεκλήθη μέσω Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκπρόσωπος των Μητροπόλεων Δωδεκανήσου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πάγιο αίτημα του οποίου ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων του από την Δωδεκάννησο, όρισε τον μητροπολίτη Ρόδου από τις Μητροπόλεις αυτές και δημιούργησε ενιαία πατριαρχική αντιπροσωπεία συμπεριλαμβάνοντας και τον μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο.

Όταν το πρωί έφθασαν στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιτροπή οι μητροπολίτες, η Κυβέρνηση διαμήνυσε πως στο τραπέζι του διαλόγου έχουν θέση οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κρήτης, ο εκπρόσωπος των Μητροπόλεων της Δωδεκαννήσου και ουδείς άλλος. Η άρνηση ουσιαστικά της συμμετοχής του μητροπολίτη Αδριανουπόλεως, προκάλεσε την αντίδραση των μελών της αντιπροσωπείας που τελικά αποχώρησε από το Υπουργείο, χωρίς να λάβει μέρος στον διάλογο.

Μέχρι στιγμής ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε η Κυβέρνηση έχουν σχολιάσει το θέμα.