Αποκόρωνας: Σεμινάριο Ριζίτικου Τραγουδιού στον Βάμο

Διαμάντι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, το ριζίτικο τραγούδι είναι μια πανάρχαιη φωνητική παράδοση της περιοχής των Λευκών ορέων που διατηρείται ολοζώντανη ως σήμερα. Αναγνωρίζοντας την τεράστια πολιτιστική αξία της παράδοσης αυτής, το Υπουργείο Πολιτισμού θέτει υπό την αιγίδα του το πρόγραμμα ‘Ριζίτικο τραγούδι, από την παράδοση στη σύγχρονη δημιουργία’, στα πλαίσια του οποίου πρόκειται να υλοποιηθεί σεμινάριο ριζίτικου τραγουδιού από 1-5 Νοέμβρη, στο Βάμο Αποκορώνου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Χανίων.

Στο σεμινάριο αυτό, που διαρκεί συνολικά 20 ώρες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ριζίτικο τραγούδι από αυθεντικούς βιωματικούς εκπροσώπους της ριζίτικης παράδοσης, καθώς διδάσκουν μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού, η οποία αναλαμβάνει την παιδαγωγική επιμέλεια του σεμιναρίου.

Η διδασκαλεία θα ξεκινήσει με μια θεωρητική εισαγωγή που αφορά στην ιστορία, τη θεματολογία και την παράδοση του ριζίτικου τραγουδιού. Θα συνεχιστεί με διδασκαλεία ριζίτικων τραγουδιών από εκπροσώπους συλλόγων διαφορετικών περιοχών ενώ θα δοθεί υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό και βιβλιογραφία. Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στη 13.00, οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου με τους δασκάλους τους πρόκειται να κάνουν μια ανοιχτή παρουσίαση της δουλειάς του σεμιναρίου στο κοινό, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία του ευρέως κοινού με το ριζίτικο τραγούδι. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Το σεμινάριο είναι ΔΩΡΕΑΝ (περιορισμένες θέσεις) και γίνεται με την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στον τομέα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης-Αντιπεριφέρειας Χανίων, του Δήμου Αποκορώνου, της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού, του πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου Αποκορώνου ‘Ο Πρίνος’ και του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων. Η ιδέα και η οργάνωση του όλου προγράμματος γίνονται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΜΟΥΣΑ. Με την ευγενική χορηγία της ΑΝΕΚ Lines – Blue Star Ferries.

Οι εγγραφές γίνονται με αποστολή βιογραφικού (μια παράγραφος) και motivation letter στο mousaamke@yahoo.com καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα γίνει επιλογή των συμμετεχόντων. Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν με email για τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο.

Πρακτικές πληροφορίες :

1-2 Νοέμβρη : Στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Βάμου Αποκορώνου ‘Ο Πρίνος’ και ώρες 17.00-21.00

3-5 Νοέμβρη : Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ανδρέα Παπανδρέου 74, Χανιά τις παρακάτω ωρες : 3 Νοέμβρη 17.00-21.00, 4 και 5 Νοέμβρη 10.00-14.00