Αποκόρωνας: Με πρόταση της αντιπολίτευσης προχωρούν τα έργα για την δημοτική οδοποιία

Με πρόταση της αντιπολίτευσης την οποία επέβαλε και έκανε αποδεκτή η δημοτική αρχή του Δήμου Αποκορώνου, προχωρούν τα έργα για Ονομαστικοποίηση των παρεμβάσεων και Πληθυσμιακή κατανομή των πιστώσεων της δημοτικής οδοποιίας απο τις ζημιές και θεομηνίες . Η πρόταση που κατέθεσαν οι παρατάξεις των κ. Σγουράκη και κ. Καραγιαννάκη έχει ως εξής:

Όσον αφορά το 1ο ΘΕΜΑ του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Νοεμβρίου 2019 : “Τελική κατανομή πιστώσεων για το έργο «Αποκατάσταση δημοτικού οδικού δικτύου Δήμου Αποκορώνου μετά την θεομηνία των 13 & 25 Φεβρουαρίου 2019» προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ και το έργο «Αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές του Δήμου Αποκορώνου μετά τις θεομηνίες των 13 & 25 Φεβρουαρίου 2019» προϋπολογισμού 3.290.000 ευρώ”.

Όλοι συμφωνούμε ότι κοινός τόπος και ζητούμενο των εργασιών του Συμβουλίου μας, ανεξαρτήτως παρατάξεων ή προσώπων, θα πρέπει να είναι η συλλογική προσπάθεια του καθενός από την θεσμική του θέση, ώστε όχι μόνο να επιτελούμε τυπικά τις συμβατικές υποχρεώσεις που ο Αποκορωνιώτικος λαός μας ανέθεσε, αλλά να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα εξασφαλίσουν τον απώτερο στόχο της ύπαρξής μας σε αυτό το Συμβούλιο, που δεν είναι άλλος από την επίλυση προβλημάτων, την βελτίωση της διαβίωσης του πληθυσμού, την ενίσχυση των υποδομών και της ασφάλειας κάθε κατοίκου αυτού του Δήμου με τρόπο νόμιμο, διαφανή και δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο ότι όλοι λογοδοτούμε στον Αποκορωνιώτη και την Αποκορωνιώτισσα για τις πράξεις μας και τις αποφάσεις αυτού του Συμβουλίου, με καλή πίστη προς εσάς και την τεχνική υπηρεσία, είμαστε αναγκασμένοι σήμερα να ζητήσουμε την κατάρτιση ενός απόλυτα ξεκάθαρου, διαφανούς, συνοπτικού & κατανοητού ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ που έχουν διατεθεί ή είναι διαθέσιμοι προς τον Δήμο μας, όσον αφορά τις θεομηνίες 2017-2019, με σκοπό την αποκατάσταση ζημιών στις γενικότερες υποδομές.

Ξεκαθαρίζουμε ότι με την απαίτησή μας αυτή ΔΕΝ μεμφόμαστε την τεχνική υπηρεσία ως προς την καταγραφή των ζημιών που συνοδεύουν την σχετική εισήγησή σας επί του θέματος, ούτε ως προς τα συνημμένα τεχνικά δελτία, χάρτες, αιτήματα κοινοταρχών, τεκμήρια κλπ. Όμως για να συνδράμουμε με την ψήφο μας στην ψήφιση των υλοποιημένων ή προς υλοποίησης έργων, σήμερα αλλά και μελλοντικά, απαιτούμε να έχουμε ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΕΠΑΚΡΙΒΗΣ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ως προς την γεωγραφική κατανομή των πόρων, τα κριτήρια της γεωγραφικής αυτής κατανομής, τις γεωγραφικά σημεία ευθύνης των αναδόχων και φυσικά την τρέχουσα κατάσταση των διαθέσιμων πόρων ανά πάσα στιγμή (διατεθειμένα, υπόλοιπα κλπ). Πράγματα τα οποία αν και είναι αυτονόητα ειδικά όταν ομιλούμε για διαχείριση δημοσίου χρήματος, δυστυχώς δεν φρόντισε η Δημοτική Αρχή να παρέχει στο σημερινό Συμβούλιο σε ένα συγκεντρωτικό και κατανοητό πίνακα ή λίστα, ώστε η διαφάνεια να γίνει πράξη και οι Σύμβουλοι να μπορούμε διαμορφώσουμε άποψη και πολιτική θέση.

Για να σας διευκολύνουμε κε Δήμαρχε στις αιτιάσεις μας, παρακαλούμε για αρχή να μας κατατοπίσετε σχετικά με τα παρακάτω, διότι ορισμένα ερωτήματα επι της ουσίας πλανώνται αναπάντητα στην πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων και σε όλους σχεδόν τους Αποκορωνιώτες :

  1. Ποιες πιστώσεις εγκρίθηκαν για το Δήμο Αποκόρωνα και ποιο το ύψος τους μετά τη θεομηνία της 26 – 10 – 2017;; Ποια έργα εκτελέστηκαν με την αρχική χρηματοδότηση που επιχορηγήθηκε ο Δήμος μας;;  ποιοι εργολάβοι, ποιες αναθέσεις, σε ποια γεωγραφικά σημεία και τοπικές κοινότητες και ποιο το αντικείμενο επεμβάσεων των εργολάβων;; τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί;; και τι υπόλοιπα υπάρχουν από αυτές τις αναθέσεις (αν υπάρχουν);; Τα απαιτούμε γραπτώς σε έντυπο τύπου λίστα ή πίνακα το οποίο θα είναι κατανοητό από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
  2. Επίσης ποια έργα ακριβώς και πού θα εκτελεστούν με :

       α) την σύμβαση προϋ/σμου 247.000 που υπεγράφη με την ανάδοχο εταιρεία Τ & Τ κατασκευές ανώνυμη εταιρεία για την αποκατάσταση ζημιών στο αγροτικό δίκτυο;;

       β) την σύμβαση προϋ/σμου 247.000 που υπεγράφη με τον ανάδοχο Νικόλαο Χριστοδουλάκη για την αποκατάσταση ζημιών στο δημοτικό δίκτυο;;

Για αυτές τις δύο απευθείας αναθέσεις υπάρχει χρονικός και χωρικός προγραμματισμός;; τι ακριβώς θα εξασφαλιστεί με τις παραπάνω αναθέσεις;; θα αφορούν αποκατάσταση οδοποιίας, θα είναι αντιπλημμυρικά έργα;; θα καλύψουν ευρύτερες ανάγκες των οικισμών και πως ακριβώς έγινε η επιλογή των θέσεων (αν έγινε…), σε ποια σημεία από τα μαρκαρισμένα των αεροφωτογραφιών που μας κοινοποίησε η τεχν.υπηρεσία θα επέμβουν οι συγκεκριμένοι ανάδοχοι;;; μετά το πέρας των εργολαβιών αυτών θα παραμένουν σε εκκρεμότητα επείγουσες αποκαταστάσεις, τι έχετε προβλέψει;; τι έχετε προϋπολογίσει;;  Ας ελπίσουμε κε Δήμαρχε τα ερωτήματα αυτά και πολλά άλλα παρόμοια να μην μένουν ρητορικά και επιτέλους να υπάρξει με πρωτοβουλίας σας πλήρη διαύγεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση για να ψηφίζει ανακεφαλαιωτικούς, οι διαδικασίες δε ανάθεσης και ταυτότητας των έργων επιβάλλεται να είναι ανοικτές από εδώ και στο εξής… η συνεργασία και η συνεργατικότητα που τόσο πολύ επικαλείστε σε θεωρητικό επίπεδο δεν είναι αόριστη έννοια, απαιτεί πράξεις και κερδίζεται.

Γνωρίζουμε όλοι και κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί το αντίθετο, ότι οι άμεσες ανάγκες του Δήμου είναι πολλαπλές και πολυσύνθετες, η κατάσταση του αγροτικού και δημοτικού δικτύου στο σύνολο του Δήμου Αποκορώνου είναι επιεικώς τραγική, πλημμυρικά φαινόμενα όμβριων υδάτων εντός των οικισμών είναι πλέον συχνά σε κάθε δυνατή βροχόπτωση (π.χ Αρμένοι, Βάμος, Καβρός κτλ). Τα αιτήματα επίσης των τοπικών που μας κοινοποιήσατε καταδεικνύουν ότι πολλές Κοινότητες έχουν συστηματικά αγνοηθεί και παραμεληθεί όσον αφορά τις υποδομές όχι μόνο κατά την αρχική προαναφερόμενη χρηματοδότηση (2017) αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια. Κατά την άποψή μας η ανισοβαρής υποστήριξη των υποδομών είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να συνεχιστεί, η Δημοτική Αρχή οφείλει να πράξει τα νόμιμα και ηθικά, να υπάρχει διαβούλευση και συναπόφαση για τον τρόπο κατανομής των εκάστοτε πόρων, με τρόπο κρυστάλλινο και ακριβοδίκαιο ώστε όλοι να λάμβάνουν αυτό που τους αναλογεί χωρίς υποκειμενικά κριτήρια, χωρίς διακρίσεις και ορισμένοι να μην αισθάνονται δημότες δεύτερης κατηγορίας.

Θέλοντας να συνδράμουμε από μεριάς μας στην σωστή διαχείριση των πραγμάτων από την Δημοτική Αρχή και με βάση το παραπάνω περιγραφόμενο πλαίσιο, προτείνουμε στην παρούσα φάση όσον αφορά την οριστική αποκατάσταση ζημιών στο δημοτικό οδικό δίκτυο, στο αγροτικό οδικό δίκτυο αλλά και γενικά στις υποδομές του Δήμου μας τα εξής :

Α) Η κατανομή των πιστώσεων για το δημοτικό-αγροτικό δίκτυο (συνολικά 5.030.000 ευρώ) να γίνει ανά Δημοτική Ενότητα σύμφωνα με τον πληθυσμό της, όπως αυτός έχει καταγραφεί κατά  την απογραφή του 2011. Έτσι, γνωρίζοντας το ύψος του ποσού που αναλογεί σε κάθε Δ.Ε. σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια και τον Αντιδήμαρχο της περιοχής, το Δημοτικό Συμβούλιο θα κατανείμει το ποσό αυτό στις Τοπικές Κοινότητες σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες, τον πληθυσμό, τις ανάγκες της κάθε Κοινότητας και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες που έχουν (αν έχουν) εκτελεστεί από τις χρηματοδοτήσεις που έλαβε ο Δήμος μετά τις πρόσφατες θεομηνίες. Όλες οι ενέργειες, τα κριτήρια κατανομής των ποσών και τα επιμέρους ποσά να τοιχοκολλώνται σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες ώστε οι πολίτες να είναι ενήμεροι.

Β) Όσον αφορά την αποκατάσταση ζημιών σε δημοτικά και σχολικά κτίρια Δήμου Αποκορώνου (230.000 ευρώ), προτείνουμε να γίνει επιλογή αρχικά στα σχολικά κτίρια όπου φέρουν βλάβες στον φέροντα οργανισμό τους (ρωγμές) ή στην υγρομόνωσή τους (π.χ. επισκευές κεραμοσκεπών ή δώματος) με σκοπό να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σεισμός, πλημμύρες κλπ). Για παράδειγμα κατά προτεραιότητα θα πρέπει για την σχολική μονάδα Γυμνασίου – Λυκείου Βάμου, άμεσα να ανατεθεί μελέτης περί στατικής επάρκειας, η οποία πιθανότατα θα καταδείξει ανάγκη ενισχύσεων για αντισεισμική θωράκιση, αφού παρουσιάζει εμφανή προβλήματα στατικότητας, καθιζήσεων κλπ. Στη συνέχεια εφόσον υπάρχει υπόλοιπο να δοθεί προτεραιότητα σε αντικατάσταση κουφωμάτων ή άλλες δομικές πάντα παρεμβάσεις. σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως ιατρεία-εξεταστήρια ή χρίζουν γενικότερων επισκευών (π.χ γραφείο Τ.Κ. Ραμνής) .

Γ) Για την αποκατάσταση υποδομών υδροάρδευσης (530.000 ευρώ), άμεση προτεραιότητα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να ενημερωθεί καταρχήν από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για τα σημεία ύπαρξης πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης με άμεση προτεραιότητα αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων όπου υπάρχουν. Επίσης να καταρτισθεί και να υλοποιηθεί άμεσα σχέδιο κυκλικού καθαρισμού δεξαμενών ύδρευσης και αντλιοστασίων σε όλη την επικράτεια του Δήμου, διότι καταγράφεται σε αρκετούς οικισμούς οι δεξαμενές και τα αντλιοστάσια να καθυστερούν πολλά χρόνια να καθαριστούν, είναι θέμα υγείας των πολιτών και είναι κατεπείγον. Σε δεύτερη φάση πρέπει να γίνει προγραμματισμός για τις μεγάλες και μικρές υποδομές  υδροάρδευσης, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μία πλήρη εικόνα των αναγκών και να γίνει διαβούλευση των απαιτούμενων ενεργειών προς δρομολογηση.

Με γνώμονα λοιπόν τη απλή λογική, την ειλικρινή διάθεση για συνεργασία, την διαφάνεια στην διαχείριση και λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των Δημοτών και των οικισμών του Δήμου Αποκορώνου, τα ποσά των επιχορηγήσεων θα πρέπει κατανεμηθούν ορθολογικά και ισοβαρώς ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση ότι ο Δήμος Αποκορώνου δεν μεριμνά για όλους τους δημότες του παρά μόνο για τους «εκλεκτούς».

Με εκτίμηση,

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Αποκόρωνας, Ενότητα, Ελπίδα & Προοπτική (Στ. Σγουράκης)

Αποκόρωνας η Γη μας (Π. Καραγιαννάκης