Αποκόρωνας: Κάτω τα χέρια από τον τόπο μας

Έργο διασύνδεσης καλωδίου υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα “

Γράφουν οι Σύλλογοι Φρε “Ένωση Φρεδιανών η Παναγία των δυο Βράχων”, Εμπρόσνερου, Τζιτζιφέ, τα Πεμόνια, το Μελιδόνι, τη Ραμνή, οι Άγιους Πάντες, το Νεροχώρι και το Παιδοχώρι.


Για άλλη μια φορά παίρνουν αποφάσεις για εμας, χωρίς εμάς. Λίγο καιρό πριν, δήμοι και τοπικές κοινότητες ενημερώθηκαν για ένα έργο που αφορά τις ζωές μας και το μέλλον του τόπου μας.
269 πυλώνες ύψους 36 μέτρων με βάση 400 τ.μ. σε μήκος 100 χιλιομέτρων θα τοποθετηθούν από τη Σούδα έως τη Δαμάστα Ηρακλείου. 70 χιλιόμετρα χωματόδρομοι θα ανοιχτούν από τις περιοχές που θα περάσει. Το φαράγγι του Δικτάμου, τα χωριά Καρές, Ραμνή, Μελιδόνι, Φρές, Τζιτζιφές, Εμπρόσερος, Κλίμα Αλικάμπου, Μαθές, Δράμια, Γεωργιούπολη, Κάστελλος, Πάτημα, Αρεβίτης, Χατζικιά είναι περιοχές που βρίσκονται μέσα στη χάραξη των 2 γραμμών και επηρεάζονται άμεσα.
Είναι ένα έργο όμως που αφορά όλο τον Αποκόρωνα, τα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη.
Οι επιπτώσεις του έργου θα είναι μεγάλες και άμεσες. Η τοπογραφία των βουνών μας και των χωριών μας θα αλλάξει άμεσα. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τεράστιες, πρώτα με τους δρόμους που θα ανοιχτούν στη “μαδάρα” και έπειτα με την επίδραση του καλωδίου στο ζωικό κεφάλαιο (αιγοπρόβατα, μέλισσες, κ.α.) και στην άγρια ζωή. Οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου , από ένα καλώδιο υψηλής τάσης το οποίο θα περνάει κοντά (ή και μέσα) από κατοικημένες περιοχές, μας δημιουργούν προβληματισμό και φόβο για το τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.


Ο ΑΔΜΗΕ μια επιχείρηση της οποίας το 51% ανήκει στο κράτος (και με την κρυφή σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας Κρήτης) επιχειρεί να κάνει ένα έργο που υποβαθμίζει τις ζωές και τον τόπο μας. Παράλληλα κρύβουν ότι το έργο αυτό, μελλοντικά, μπορεί να συνδεθεί με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που ήδη σχεδιάζουν στην περιοχή μας.
Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να προστατεύσουμε τον τόπο μας. Οφείλουμε να τον παραδώσουμε καλύτερο απ’ότι τον παραλάβαμε.

Καλούμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που έχει ορίσει το δημοτικό συμβούλιο, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στις 17.00 στο χώρο του ιδρύματος “Αγία Σοφία” στους Αγίους Πάντες.