Αποκόρωνας: Θα γίνει Αιολικό πάρκο δίπλα στην Ασή Γωνιά;

Σας κάνουμε γνωστό τα κάτωθι με αφορμή τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στον τόπο μας όσο αφορά την αιολική ενέργεια.

Τόσο ο αγωγός μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Χανιά –Δαμάστα, όσο και η πιθανή τοποθέτηση ανεμογεννητριών πλησιάζουν άμεσα την ιδιόκτητη κοινοτική μαδάρα μας.

Με βάσει απόφαση Πρακτικού της κοινότητας 11/5/56 διαχειριστής έχει οριστεί ο εκάστοτε Πρόεδρος και το Κ. Συμβούλιο του.

Ανησύχησα και προέβηκα σε έρευνα του αρχείου της Κοινότητας, όπου πράγματι εντόπισα ένα παλαιότερο πλήρες φάκελο συνοδευόμενο με τοπογραφικό διάγραμμα με θέμα: << Γνωστοποίηση πρόθεσης ανάπτυξης αιολικού πάρκου στη θέση Παπούρες Δήμου Σφακίων και κοινότητας Ασή Γωνιάς 15,3 MW>>.

Αναφέρει την τοποθέτηση 17 ανεμογεννητριών ονομαστικής ισχύος 900 ΚW έκαστη καθώς και όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο διαμόρφωσης χωματουργικών εργασιών δρόμων κλπ ενώ τα ανταποδοτικά οφέλη στους ιδιοκτήτες γης θα είναι το 3% από τα έσοδα λειτουργίας του πάρκου.

Επεξεργαζόμενος τις συντεταγμένες, διαπιστώνω ότι η θέση τοποθέτησης τους και η πορεία που ακολουθούν είναι από την ανατολική Γιοφύρα, προς Λινές στην Παπούρα, επιστρέφει στην Δ. Παπούρα Τριπαλιού, περνάει ενδιάμεσα από το Πάνω και Κάτω Τρυπάλι προς Φασυδών Παπούρα πηγαίνει Κτιστό – Φουρνί-Γυπέ- Νότιο Αρμί Γρινιάρη.

Η συνολική επιφάνεια που καλύπτει το προτεινόμενο πάρκο είναι περί το 1.636183τ.μ. Η εν λόγω αποτύπωση περιλαμβάνει και ιδιοκτησία της ιδιόκτητης κοινοτικής Μαδάρας 27 Οικογενειών (Σόγια Επίθετα) της Κοινότητας μας.

Για τήν συγκεκριμένη Μαδάρα μερίμνησα στηριζόμενος σε επίσημα γραπτά στοιχεία τον εντοπισμό της επί εδάφους και την τοπογράφηση συνολικά 6.516693τ.μ.

Οι συνιδιοκτήτες κάτοικοι προβαίνουν σε Κτηματολογική δήλωση της κατά το 1/27 η κάθε οικογένεια με επί μέρους μοίρασμα βάσει γενεαλογικού δένδρου, μάλιστα δωρίζεται από τον πατέρα στα άρρενα τέκνα και ούτω καθ’ εξής .

Η συγκεκριμένη Μαδάρα δεν αφορά τον Δήμο σε καμία περίπτωση. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να λάβει η εν λόγω μελέτη η οτιδήποτε άλλο θέμα θα μπορούσε να προκύψει, αφορά κατοίκους της κοινότητα Ασή Γωνιάς και μόνο.

α)Συνυποβάλλω από το προτεινόμενο Αιολικό πάρκο το τοπογραφικό του διάγραμμα με την αποτύπωση των 17 ανεμογεννητριών.
β) Φωτογραφία με επεξεργασμένα τα στοιχεία των συντεταγμένων επί χάρτου, για το πάρκο και τις θέσεις των ανεμογεννητριών, αναφέροντας και βασικά τοπωνύμια της Μαδάρας.
γ)Φωτογραφία που αποτυπώνεται η πιο κοντινή ανεμογεννήτρια Α/Γ8 από το αιολικό πάρκο που είναι υπό διαβούλευση στην θέση <<Ανεμοκεφάλα Ασκύφου>> με αυτό που αναφέρω στην θέση <<Παπούρες>> την Κ12 κορυφή η μεταξύ τους απόσταση είναι 1500 μέτρα, ενώ από το ίδιο σημείο η Α/Γ6 από το προτεινόμενο πάρκο Ίμπρου απέχει 2370 μέτρα.

Με εκτίμηση

ο Πρόεδρος
Σμπυράκης Γεώργιος