Αν δεν επιστραφούν τα αποθεματικά, αποζημιώσεις δεν παίρνουν οι αγρότες!

Ήρθε η ώρα το κράτος να επιστρέψει τα “δανεικά” που πήρε την άνοιξη, δεσμεύοντας τα αποθεματικά των ταμείων, για την κάλυψη επειγουσών αναγκών. Οι αμπελουργοί της Κρήτης που επλήγησαν το καλοκαίρι από τα καιρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, περιμένουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν, για την απόδοση των οποίων, μάλιστα, στελέχη του ΕΛΓΑ, το προηγούμενο διάστημα έκαναν αγώνα δρόμου, προκειμένου άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές.

“Τα νούμερα μιλάνε μόνα τους! Φέτος δεν ξεπεράσαμε τις 3.000 τόνους παραγωγής σταφυλιού, ενώ παλιότερα είχαμε και 20.000 τόνους! Πέρυσι, που είχαμε πάλι κάποιες ζημιές, παράξαμε 14.000 τόνους σταφυλιού” – αναφέρει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εξηγώντας ότι, εσπευσμένα, ξεκίνησε και πλέον έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των επιτραπέζιων σταφυλιών. Απομένουν μόνο μερικά σκεπαστά αμπέλια, σποραδικά σε όλο το νομό Ηρακλείου.Φωτογραφία: Image Services

Ο κ.Ιερωνυμάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ Κρήτης, τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, αφού “φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα”. “Ποντάρουμε στον τουρισμό και τις εξαγωγές, δεν έχουμε να ποντάρουμε σε πολλά πράγματα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος των Αμπελουργών Κρήτης, περιγράφοντας τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά νοικοκυριά που είδαν το εισόδημά τους να … πνίγεται και να σαπίζει στις καλοκαιρινές μπόρες. “Χρωστάνε τα φάρμακα, τα λιπάσματα, τα εργατικά χέρια … Πώς θα ζήσουν; Δεν παίρνουν μισό από πουθενά!” – αναφέρει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Εκτιμάται πως ως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει καθοριστεί το ποσό της αποζημίωσης για κάθε αγρότη ξεχωριστά, με βάση τη ζημιά που υπέστη, όπως καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Ωστόσο οι αποζημιώσεις πέφτουν … πάνω σε τοίχο, επειδή το κεντρικό κράτος ζήτησε και πήρε περίπου 170 εκ. ευρώ – το αποθεματικό του ταμείου των παραγωγών που έχει συσταθεί την τελευταία 5ετία και όπου κατατίθενται ετήσιες εισφορές για την ασφάλιση των αγροτικών καλλιεργειών.

Αν το κράτος δεν επιστρέψει έστω ένα μέρος των χρημάτων αυτών, ώστε να καλυφθούν οι αποζημιώσεις, οι αγρότες θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, αναζητώντας ταυτόχρονα πηγές εσόδων για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.