Ανοίγει ξανά το θέμα των οργανικών θέσεων των κληρικών

Στη σύσταση κοινής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ζήτημα των οργανικών θέσεων των κληρικών της Ελλάδας και τα ζητήματα μισθολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα που τους απασχολούν, αποφάσισαν σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης.

Σχεδόν δυο χρόνια μετά την κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου για το ίδιο θέμα, Κράτος και Εκκλησία αποφάσισαν να θέσουν ξανά το θέμα στο τραπέζι, προσδοκώντας αυτή τη φορά να υπάρξει μια τελική συμφωνία η οποία θα είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info στην επιτροπή αυτή θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας Κρήτης και των Μητροπόλεων των Δωδεκαννήσων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του ΙΣΚΕ και του αντίστοιχου φορέα των κληρικών της Κρήτης.

Στόχος είναι η λύση του χρόνιου ζητήματος με την κατοχύρωση και νομιμοποίηση  των οργανικών θέσεων για τους κληρικούς στην Ελλάδα ώστε να καλυφθούν τα σημαντικά κενά που υπάρχουν σήμερα. Ήδη το προηγούμενο διάστημα η Εκκλησία της Ελλάδος συγκέντρωσε τις ανάγκες της σε κληρικούς με βάση τα οργανογράμματα των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων καταλήγοντας σε έναν αριθμό που ξεπερνά τις 12.000 θέσεις.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία ένας μεγάλος αριθμός κληρικών βρίσκεται «στον αέρα» αφού ο αριθμός των 6.500 θέσεων που προβλέπεται κανονικά έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, ενώ η ετήσια παραχώρηση θέσεων στην Εκκλησία από την εκάστοτε Κυβέρνηση υστερεί σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Για την ώρα φαίνεται πως στην πλευρά της Κυβέρνησης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την λύση του ζητήματος, κάτι το οποίο κατέστησε σαφές η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που ξεκαθάρισε πως  κριτήριο της Κυβέρνησης είναι η μέριμνα των απλών ιερέων που δίνουν την καθημερινή μάχη.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θεωρείται από τα πλέον ακανθώδη για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους που όποτε ανοίγει συνήθως προκαλεί έντονες παρενέργειες.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής υπό την προεδρία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως, συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, και από την πλευρά της Εκκλησίας παρέστησαν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ως Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού, κ. Δανιήλ, ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και της Eπιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών, κ. Φιλόθεος, ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, και ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ως Νομικός Σύμβουλος αυτής.