Ανδρέας Κουκλινός περί covid-19 και επιπτώσεις στον Αποκόρωνα

Κλείσαμε ένα χρόνο από τότε που η Πανδημία της Covid-19 έπληξε την Ελλάδα αλλά και τον Αποκόρωνα. Η αλήθεια είναι ότι κανένας μας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα ζήσουμε αυτές τις στιγμές, την οικονομική ασφυξία από τις συνέπειες της καραντίνας και το κλείσιμο της αγοράς.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, λίγους μήνες πριν εμφανιστεί στην Ελλάδα αυτή η μάστιγα, θα θυμάστε ότι η συγκομιδή της ελιάς δεν πήγε καλά στην περιοχή μας. Κάποιοι, μάλιστα, χαρακτήριζαν τη χρονιά ως καταστροφική για το λάδι, και περιμέναμε όλοι να ενεργοποιηθεί το επόμενο μεγάλο όπλο της οικονομικής ζωής του Αποκόρωνα, ο Τουρισμός.

Η Πανδημία όμως είχε άλλα σχέδια: Αρκετά ξενοδοχεία δεν λειτούργησαν, και όσα άνοιξαν ήταν με μειωμένο προσωπικό, εφόσον δραματικά μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ήταν και οι κρατήσεις. Όπως υπολόγισαν οι αρμόδιοι, η πτώση του τζίρου έφτασε το 60 ή και 70%.

Με μειωμένα έως ανύπαρκτα τα αγροτικά έσοδα, με μειωμένα έως ανύπαρκτα τα έσοδα από τουρισμό, οι συνέπειες ήταν αλυσιδωτές για την τοπική οικονομία. Κι αυτό γιατί πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν, όχι να δημιουργήσουν «λίπος» για το χειμώνα, αλλά ούτε να εξασφαλίσουν τα πάγια έξοδα τους στους καλοκαιρινούς μήνες.Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός Aποκορωνιωτών που εργάζονταν στον τουρισμό ξαφνικά έμειναν χωρίς εισοδήματα. Αυτό το τελευταίο φάνηκε έντονα στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες. Αρκετά εκατομμύρια ευρώ λείπουν αυτή τη στιγμή από την νοικοκυριά της περιοχής. Μπορεί το κράτος να προσπαθεί να βοηθήσει αυτή την κατάσταση, όμως δεν είναι αρκετό.

Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βγήκε πρόσφατα από τα Μνημόνια και είμαστε ακόμα μία φτωχή χώρα. Αυτήν τη στιγμή στον κόσμο επικρατεί μία μεγάλη κόπωση λόγω της καραντίνας. Το καταναλωτικό κοινό έχει αλλάξει ριζικά συνήθειες προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και, όπως όλοι συμφωνούν, αυτό που ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας είναι κάτι το αφύσικο. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει άμεσα.

Τόσο για την κοινωνία, όσο και – προ πάντων – για την ψυχολογική μας υγεία.Τα μέτρα προφύλαξης, οι μάσκες, τα γάντια και ο εμβολιασμός, είναι μονόδρομος για να βγούμε από αυτό το τέλμα πού ζούμε όλοι μας. Πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας. Το φετινό καλοκαίρι, η φετινή τουριστική σεζόν, θα είναι καλύτερη και πιο ασφαλής από πέρυσι, αλλά δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν δύο χρόνια.

Έχουμε αποδείξει ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ειδικά στον Αποκόρωνα, εάν ανατρέξουμε στο ιστορικό παρελθόν μας είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Θα δώσουμε, η γενιά μας, αυτή τη μάχη και θα αποδείξουμε ότι είμαστε τόσο ώριμοι, τόσο υπεύθυνοι, τόσο αποφασισμένοι και συνειδητοποιημένοι, όσο ταιριάζει στους προγόνους μας, που με θυσίες και την προκοπή τους μας παρέδωσαν αυτόν το ιερό τόπο, ελεύθερο, με άριστες προοπτικές στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

ΚΟΥΚΛΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων