Αθλείσαι; Δες πόσο νερό πρέπει να πίνεις για να μην κινδυνεύσεις από αφυδάτωση

Η προπόνηση ενός ατόμου μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητική σε ένταση και δημιουργεί συχνά την ανάγκη για περισσότερο νερό. Ποια είναι, όμως, η σωστή ποσότητα που χρειάζεται το σώμα μας;

Οταν ασκείσαι, το σώμα σου κινδυνεύει από αφυδάτωση. Εάν αφεθείς και δεν ενυδατώσεις το σώμα σου για ώρες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως μυϊκές κράμπες και θερμοπληξία.

Όπως μας εξηγεί το The Issue, το πόσο νερό χρειάζεσαι εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

  • Η διάρκεια της προπόνησής σoυ
  • Η ένταση της προπόνησής σου και
  • Το πόσο συχνά ασκείσαι.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Εάν σκοπεύεις να ασκηθείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να λαμβάνεις τη σωστή ποσότητα νερού στο σώμα σου.

Συνιστάται να πίνεις 500-600 ml πριν από την προπόνηση, 240 ml κάθε 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου και άλλο 480 ml αφού τελειώσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σου ενυδατώνεται επαρκώς ενώ κινείται.

Η ένταση της προπόνησής σου

Κάποιες προπονήσεις είναι πιο έντονες από άλλες. Για ασκήσεις που διαρκούν μόλις 30 λεπτά στο ελλειπτικό, δεν απαιτείται – για παράδειγμα – τόσο νερό όσο η έντονη προπόνηση με βάρη ή γρήγορο τρέξιμο στο διάδρομο.

Πρόσεξε τις ανάγκες του σώματός σου και πιες υγρά ανάλογα με την ένταση της ρουτίνας σου.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όταν ιδρώνεις περισσότερο από ένα λίτρο την ώρα, πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώσεις τα υγρά σου με αθλητικά ποτά ή νερό.

Εάν ιδρώνεις λιγότερο από ένα λίτρο την ώρα, πιες αρκετό νερό. Για προπονήσεις χαμηλότερης έντασης, όπως το περπάτημα ή η ελαφριά γιόγκα, αρκούν 13-15 ουγγιές την ώρα.

Με μια απλή πράξη υπολόγισε πόσο νερό την ημέρα πρέπει να πίνεις

Πολλοί από εμάς φροντίζουμε να τρώμε θρεπτικές τροφές και να καταναλώνουμε καθημερινά τα λαχανικά και τα φρούτα μας.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κοιμόμαστε καλά και να αποβάλλουμε το άγχος μας με γιόγκα ή με διαλογισμό.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν φροντίζουμε να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων ημερών μας. Η αλήθεια είναι ότι χάνουμε πολλά… όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό νερό.

Το νερό δεν είναι απαραίτητο μόνο για να λειτουργεί το σώμα μας σε βέλτιστο επίπεδο, αλλά το να παραμένουμε ενυδατωμένοι μας κρατάει ζωντανούς. Το νερό βοηθά στη μεταφορά των αποβλήτων μακριά από τα κύτταρα, λιπαίνει τις αρθρώσεις μας και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Το να βρίσκεστε σε κατάσταση αφυδάτωσης είναι πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι νομίζετε και μπορεί να συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα, τις πέτρες στα νεφρά, τις αλλαγές στη διάθεση, τους πονοκεφάλους και την πιο αργή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να υπολογίσεις πόσα λίτρα νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα είναι να διαιρέσεις το βάρος σου με τον αριθμό 30. Αν για παράδειγμα, είσαι 60 κιλά, πρέπει να πίνεις δύο λίτρα νερό την ημέρα, ενώ αν είσαι 80 κιλά, πρέπει να πίνεις 2,6 λίτρα, την ημέρα.