Έσπασε ο πάγος με Μητσοτάκη…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Παρασκευή (26/04) τις δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Η κοινή τους παρουσία έγινε γνωστή, την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολίασε με δηλώσεις του τις πρόσφατες επιθέσεις πολιτών σε πολιτικά πρόσωπα:

«Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή.

Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της».

Έσπασε ο πάγος

Το χάσμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Μαξίμου – Εκκλησίας μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, φαίνεται πως γεφυρώνεται.

Αντιλαμβανόμενοι αμφότεροι το αποτύπωμα που έχει σε μία μερίδα πολιτών η απόσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, επιδιώκουν προφανώς να στείλουν ένα κοινό μήνυμα αποκλιμάκωσης, καταλλαγής και σεβασμού στη διαφορετική άποψη, καταδεικνύοντας ότι οι διαφωνίες στο επίμαχο ζήτημα δεν επιτρέπουν ακρότητες και διχασμό.

Ο, δε, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι επιδιώκει με αυτή την κίνηση επαναπροσέγγισης να κλείσει και ενόψει ευρωεκλογών ένα μέτωπο, το οποίο μπορεί να προκαλεί δυσαρέσκεια σε μια μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ στρέφοντάς τους σε κόμματα δεξιότερά της.

Πρόκειται για μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό που γίνεται μεν ενόψει Πάσχα, αλλά αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα λάβει χώρα στον απόηχο των επιθέσεων εναντίον βουλευτών της ΝΔ επειδή ψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο.

Αλλά και μετά τη δημόσια αποδοκιμασία αυτών των επεισοδίων από τον Μακαριώτατο, ο οποίος διαχώρισε τη θέση της Εκκλησίας από πιστούς ή Ιεράρχες που εκφράζουν με βίαιο ή προσβλητικό τρόπο τη διαφωνία τους με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο και την κυβερνητική επιλογή.