Ένα συγκλονιστικό Οδοιπορικό Πολιτισμού στον Αποκόρωνα Xανίων

Τα Βιωματικά Σεμινάρια Πολιτισμού με έμφαση στο χορό, είναι ένας πολιτιστικός θεσμός, μέσω του οποίου οραματίζομαι και στοχεύω στην διάδοση και αναβάθμιση της τέχνης του κρητικού χορού σε όλον τον κόσμο, με κεντρικό άξονα τη βιωματική γνώση της κρητικής παράδοσης.

Έχοντας ήδη προηγηθεί μια σειρά σεμιναρίων σε ξεχωριστούς τόπους, ο φετινός σταθμός μας ήταν ο Αποκόρωνας Χανίων. Ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς και φυσικού τοπίου στην Κρήτη, με πολλά παραδοσιακά χωριά.Τα υπέροχα χωριά, το φυσικό περιβάλλον και οι ντόπιοι κάνουν τον Αποκόρωνα, ένα από τα καλύτερα μέρη για να βιώσει κάποιος την αυθεντικότητατα του κρητικού πολιτισμού στη Δυτική Κρήτη.

Το σεμινάριο,είχε διάρκεια 3 μέρες, από την Παρασκευή 26 Αυγούστου έως Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 και πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Δήμου Αποκορώνου ο οποίος μας παραχώρησε τον υπέροχο ξενώνα (παλιό παρθεναγωγείο) στον Βάμο και έτσι οι συμμετέχοντες είχαν δωρεάν διαμονή.

Στο πλαίσιο αυτό, με έδρα τον Βάμο,οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε πολλές και πρωτότυπες πολιτιστικές δράσεις στα χωριά του Δήμου Αποκορώνου οι οποίες ήταν οι εξής :

-Διδασκαλία – Μύηση στους Κρητικούς Χορούς καθημερινά από τον Γιάννη Μεγαλακάκη σε κεντρικό σημείο του Βάμου μέσα από μία μέθοδο που βοηθά τον μαθητευόμενο να καταλάβει τί σημαίνει να χορεύει την Κρήτη.

-Παρουσίαση των αρχαίων ελληνικών ρυθμών και αρχαίων κρητικών χορών από τον κορυφαίο κρουστό Γιάννη Χατζή στον πολυχώρο της «Εσμιγιάς» στον Βάμο ο οποίος ήρθε από την Αθήνα αποκλειστικά για το Σεμινάριο.

-Παρουσίαση του κρητικού παραμυθιού «Τα στιβάνια του παππού» του Γιάννη Μεγαλακάκη στο Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαβαλοχωρίου.

Την παρουσίαση συνόδευσαν μουσικά οι Μαθιός Κουκλάκης και Κώστας Κουρκουνάκης.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Κατερίνα Μπακατσάκη, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαβαλοχωρίου για την άψογη φιλοξενία και συνεργασία.

-Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Άπτερας από την Τατιάνα Φραγκοπούλου, Αρχαιολόγος PhD, Ξεναγός.

-Ξενάγηση στον Πύργο του Αληδάκη στον Εμπρόσνερο από τον Γιώργο Λιμαντζάκη, Ιστορικός και ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Αποκορώνου σε θέματα πολιτισμού.

-Επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου και μύηση από τις γυναίκες του χωριού στην παραδοσιακή τεχνική χειροποίητης δαντέλας με κοπανέλι.

-Ξενάγηση στην Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι από τον Μιχάλη Ανδριανάκη, Αρχαιολόγος και πρώην προϊστάμενος της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

-Συνάντηση και συζήτηση με τον σπουδαίο καλλιτέχνη Παντελή Κρασαδάκη, ο οποίος μας διηγήθηκε το χρονικό της καλλιτεχνικής του πορείας καθώς και πολλές ιστορίες από την ζωή του. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην λίμνη του Κουρνά και συγκεκριμένα στην παραδοσιακή ταβέρνα «Σούχλης» της οποίας η ψυχή είναι η κυρία Ελένη Σουχλάκη.
Την ευχαρισρούμε θερμά για την άψογη περιποίηση. Και η καλύτερη θέα της λίμνης είναι εκεί.

-Μύηση στο Ριζίτικο τραγούδι από τους ντόπιους τραγουδιστές Μανώλη Νικολούδη, Στέλιο Κακουράκη και Ανδρέα Κακλή στον πολυχώρο της «Εσμιγιάς» στον Βάμο.

-Ομιλία για την ζωή του θρυλικού καλλιτέχνη Χαρίλαου Πιπεράκη από τον μουσικό Κώστα Κουρκουνάκη στο Ξηροστέρνι.

-Γλέντια και παρέες στα χωριά Ξηροστέρνι και στΙς Καλύβες.

-Στις Καλύβες έκλεισε το Τριήμερο Σεμινάριο με γλέντι το οποίο διοργάνωσε για εμάς ο αγαπητός φίλος μας και μάγειρας Μανούσος Δουσεμερτζής με τον οργανοποιό και μουσικό Βαγγέλη Γκουντή.

Στην αξέχαστη αυτή βραδιά γευτήκαμε πεντανόστιμα κρητικά εδέσματα, ακούσαμε ριζίτικα τραγούδια, απολαύσαμε τους εξαιρετικούς λυράρηδες Κυριάκο Πιπεράκη και Γιώργο Μαθιουδάκη και χορέψαμε μέχρι τις πρωινές ώρες.

-Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνεργάτες καθώς και τους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου για την αγάπη, την αφοσίωση στο όραμά μας και για το εκπληκτικό κλίμα που διαμορφώσαμε όλοι μαζί κατά την διάρκεια του Τριημέρου.