Site icon

Συνεχίζει το “ταξίδι” της στην Κρήτη η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου

Κίνηση «μαστ» για όλες τις γυναίκες είναι το μήνυμα που στέλνει σε κάθε γωνιά της χώρας η κινητή μονάδα μαστογράφου που βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο στο Ρέθυμνο, υπενθυμίζοντας στις γυναίκες τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κίνηση Μαστ» από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) με την ευγενική χορηγία της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας ELPEN με αφορμή τον εορτασμό για τα 50 χρόνια κοινωνικής προσφοράς.

ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΤΗΣΙΩΣ

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας με τον αριθμό των περιστατικών στην Ελλάδα να υπολογίζεται σε περίπου 5 χιλιάδες ετησίως. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση μέσα από την ανίχνευση και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο έχει αποδειχθεί πως σώζει ζωές. Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός πως μέσα από την ενημέρωση και την επίσκεψη στον γιατρό, αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης προς την κατεύθυνση αυτή η θνησιμότητα τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε ποσοστό 30%, αποδεικνύοντας πως η μαστογραφία, μια απλή, σύντομη και ακίνδυνη εξέταση είναι η …κίνηση «μαστ» που πλέον υιοθετούν οι γυναίκες μετά το 40ό έτος της ηλικίας τους και κάνουν μια φορά το χρόνο.

Στόχος της εκστρατείας είναι να βοηθήσει κυρίως τις γυναίκες στις επαρχιακές πόλεις που είναι ανασφάλιστες ή άνεργες προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν μια πολύτιμη εξέταση που μπορεί να σώσει ζωές. Η κινητή μονάδα έχει ταξιδέψει από τον περασμένο Μάιο σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ θα συνεχιστεί μετά την Κρήτη, καλύπτοντας σχεδόν όλη τη χώρα. Τις προηγούμενες ημέρες η μονάδα βρέθηκε στο Ηράκλειο, ενώ στην Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαρτίου θα βρίσκεται στα Χανιά κλείνοντας έναν επιτυχημένο κύκλο στους νομούς της Κρήτης.

«ΣΩΘΗΚΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ»

Όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος και πρόσωπο της εκστρατείας «Κίνηση Μαστ» κ. Κλέλια Χαρίση: «Έχουν υπάρξει περιστατικά ειδικά στην επαρχία γυναικών που δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε εξέταση και ανακαλύψαμε ότι έχουν καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο. Αυτές οι γυναίκες, λοιπόν, σώθηκαν από μια ενημέρωση και μια μαστογραφία».

100 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Στο Ρέθυμνο η κινητή μονάδα μαστογραφίας εξυπηρέτησε την Τετάρτη και την Πέμπτη έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου τις γυναίκες που είχαν εξασφαλίσει ένα ραντεβού μέσω του δήμου τις προηγούμενες ημέρες. Περίπου 100 ήταν οι γυναίκες που αξιοποίησαν τη δυνατότητα της δωρεάν μαστογραφίας και εξετάστηκαν προληπτικά για τον καρκίνο του μαστού. Εξειδικευμένοι επιστήμονες υποδέχτηκαν τις γυναίκες στο Ρέθυμνο, οι οποίες αγκάλιασαν την εκστρατεία, στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την ενημέρωση και την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού.

Η κ. Χαρίση αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και την εκστρατεία και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε εδώ για τον σκοπό της δωρεάν μαστογραφίας μέσω της «Κίνησης Μαστ». Είναι μια κίνηση «ματ», όπως το ονομάζουμε, σε ό,τι αφορά την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Μια κακοήθεια, μια ασθένεια που σχετίζεται με πέντε χιλιάδες κρούσματα ετησίως με την αισιόδοξη όμως πνοή ότι μέσω της εξέλιξης της επιστήμης, του ψηφιακού μαστογράφου και των περιστατικών που αντιμετωπίζουν πλέον οι γιατροί με τις γυναίκες που είναι ενημερωμένες και κάνουν μαστογραφία στον γιατρό τους, έχουμε φτάσει σε σημείο να μειώνεται σημαντικά η θνησιμότητα σε ποσοστό 30%. Ομολογώ ότι μέχρι στιγμής μας αγκάλιασαν πάρα πολύ ζεστά οι πολίτισσες και φτάσαμε στον μέγιστο αριθμό μαστογραφιών που φτάνουμε ανά ημέρα».

Exit mobile version