Αρχίζουν άμεσα έρευνες για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης

Την είσοδο της Ελλάδας στο παιχνίδι των ερευνών για φυσικό αέριο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου σηματοδοτεί η χθεσινοβραδινή προαναγγελία -δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– για έναρξη σεισμικών ερευνών «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Οι έρευνες θα διενεργηθούν από την κοινοπραξία της αμερικανικής Exxon-Mobil (που είναι και λειτουργός με πλειοψηφικό ποσοστό 70%) και της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «Η χώρα μας, ανεξάρτητα από την προσήλωση που έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και της Ευρώπης».

Οι έρευνες θα διενεργηθούν από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της εξειδικευμένης νορβηγικής εταιρείας PGS, που βρίσκεται από τα τέλη Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Μόλις εκδοθεί η NAVTEX που θα δεσμεύει τις θαλάσσιες περιοχές στα δύο οικόπεδα, τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει την εκτέλεση δισδιάστατων σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών στόχων φυσικού αερίου στα μπλοκ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μετά την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα δύο οικόπεδα, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν, κατά σειρά:

Πρώτον, η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.

Δεύτερον, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση, και
τρίτον, η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Απώτερος στόχος είναι η λήψη απόφασης γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.