Αρθροσκόπηση Ώμου – Η λύση για επίπονες παθολογικές καταστάσεις του ώμου

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Ιωάννης Ν. Χιώτης εφαρμόζει τις πλέον εξατομικευμένες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότηταςπροβλήματα

ι παθολογικές καταστάσεις του ώμου μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους, όπως τραυματισμοί, φλεγμονές, γενετική προδιάθεση κ.ά. Η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπισή τους, βοηθάει στην πρόληψη επιπλέον επιπλοκών, για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία σύγχρονη χειρουργική μέθοδο για την αποκατάσταση διαφόρων βλαβών που μπορεί να προκύψουν, προσφέροντας πολλαπλά πλεονεκτήματα και μεγάλη ασφάλεια.

Αρθροσκόπηση ώμου: Λίγα λόγια για την μέθοδο

Ο ώμος αποτελεί ίσως την πιο σύνθετη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσει, πιθανόν να μπορούν να αντιμετωπιστούν παραδοσιακά με ασκήσεις φυσικοθεραπείας. Αν το πρόβλημα όμως είναι αρκετά πολύπλοκο, η αρθροσκόπηση ώμου, τις περισσότερες φορές, αποτελεί την ιδανικότερη λύση για την αντιμετώπισή του.

Πρόκειται λοιπόν για μία μέθοδο η οποία είναι βέλτιστη, αποτελεσματική και σύγχρονη. Είναι ελάχιστα επεμβατική και καθημερινά χρησιμοποιείται ολοένα και από περισσότερο κόσμο.

Με τη χρήση μίας μικρής κάμερας -γνωστής και ως αρθροσκοπική κάμερα- η οποία εισάγεται στην άρθρωση μέσα από μικρές τομές -περίπου 0,5 εκατοστών- ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να δει στην οθόνη όλες τις δομές σε μεγέθυνση και υψηλή ευκρίνεια, εξετάζοντας μεγάλες αλλά και μικρές βλάβες, χωρίς να απαιτείται να προχωρήσει σε κάποια χειρουργική τομή.

Στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικών εργαλείων, προχωράει στην επέμβαση και την αποκατάσταση της βλάβης. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το μικρό τραύμα που δημιουργείται σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές, καθώς και η σχεδόν άμεση επούλωσή του.

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση ώμου

Οι παθήσεις στους ώμους είναι αρκετά συχνές σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Με τη χρήση της σύγχρονης αυτής μεθόδου, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία μεγάλο εύρος αυτών των παθήσεων.

Ενδεικτικά μερικές από τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται είναι οι εξής:

  • Πρόωρη αρθρίτιδα ώμου
  • Τενοντίτιδα ώμου
  • Αστάθεια του ώμου καθώς και εξαρθρήματα ώμου, βλάβες και ρήξεις του τένοντα, καθώς και λοιποί τραυματισμοί
  • Παγωμένος ώμος
  • Ζημιά του αρθρικού χόνδρου

Παρατηρείται λοιπόν ότι οι περισσότερες κοινές παθήσεις που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως, ανώδυνα και άμεσα με τη χρήση αυτής της μεθόδου.

Πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές

Η αρθροσκόπηση του ώμου παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τις παραδοσιακές ανοικτές επεμβάσεις. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • Μικρότερη επεμβατικότητα, μεγαλύτερη ασφάλεια
  • Ορατότητα αρθρώσεων
  • Υψηλή ακρίβεια διάγνωσης
  • Ελαχιστοποίηση ποσοστού επιπλοκών
  • Δεν απαιτείται πολυήμερη νοσηλεία
  • Σύντομη αποθεραπεία και ταχύτερη ανάρρωση
  • Μικρότερο τραύμα
  • Λιγότερη ταλαιπωρία και μετεγχειρητικός πόνος
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Προεγχειρητική προετοιμασία, αποθεραπεία και αποκατάσταση

Η προεγχειρητική προετοιμασία κρίνεται απαραίτητη πριν από κάθε επέμβαση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, καρδιολογικό έλεγχο και ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς, όπως και για τυχόν φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει. Τέλος, δίνονται στον ασθενή οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει για να είναι σωστά προετοιμασμένος για την επέμβαση.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν απαιτείται πολυήμερη νοσηλεία για τον ασθενή. Συνήθως η νοσηλεία δεν είναι παραπάνω από μία ημέρα. Ο ασθενής, ανάλογα την περίπτωση, θα λάβει κάποια αγωγή, η οποία συνήθως είναι ήπια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι σε θέση να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του.

Θα πρέπει φυσικά να τηρεί πρόγραμμα ασκήσεων για την ομαλή και άμεση αποκατάστασή του, είτε παρουσία φυσικοθεραπευτή, είτε μόνος του, ανάλογα την περίπτωση, το οποίο έχει διάρκεια από 3 έως 6 εβδομάδες.

Σύγχρονες λύσεις σε χρόνια προβλήματα

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος Ιωάννης Ν. Χιώτης εφαρμόζει τις πλέον εξατομικευμένες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας. Παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα, με σοβαρότητα και επιστημονικότητα, κάθε ορθοπαιδική πάθηση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ραντεβού με τον ιατρό, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα chiotisioannis.gr.