Έχει η Coca Cola κοκαΐνη; – Η αλήθεια βρίσκεται στην τραγική ιστορία του δημιουργού της

Coca Cola και κοκαΐνη…μία σχέση που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, αλλά ούτε και αμφισβητήθηκε.

Πέρυσι ο Έλον Μασκ έγραψε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, αστειευόμενος πως το επόμενο επαγγελματικό βήμα του είναι να αγοράσει την Coca Cola και να της ξαναβάλει μέσα κοκαΐνη.

Φυσικά οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν πολλές, ωστόσο ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ιστορικά ήταν σωστός.

Γιατρικό για τα πάντα

Στις 8 Μαΐου 1886 το διασημότερο αναψυκτικό όλων των εποχών πωλείται για πρώτη φορά στο φαρμακείο Jacob’s της Ατλάντα και προωθείται ως γιατρικό για τα πάντα που κοστίζει 5 σεντς το ποτήρι.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι η πρώτη συνταγή της Coca Cola πράγματι περιείχε κοκαΐνη, όπως ακόμη λιγότεροι ξέρουν την τραγική ιστορία του δημιουργού της, John Pemberton.

Ο δημιουργός της Coca Cola, John Pemberton

Ο John Pemberton γεννήθηκε στην Τζόρτζια των ΗΠΑ το 1831. Η οικογένειά του δεν ήταν πλούσια, όμως μπόρεσε να έχει μια καλή μόρφωση, αποφοιτώντας από το Reform Medical College της Τζόρτζια το 1848. Δυο χρόνια αργότερα πήρε την άδεια του φαρμακοποιού.

Η ζωή του κυλούσε ομαλά, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Annie Elise Clifford Lewis και έναν χρόνο αργότερα απέκτησαν έναν γιο, τον οποίο ονόμασαν Charles Ney Pemberton. 

Ο εθισμός στη μορφίνη

Το 1861 όλα θα αλλάξουν όταν ο Pemberton θα στρατολογηθεί από την εθνοφρουρά της Τζόρτζια και θα πολεμήσει στον Εμφύλιο Πόλεμο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά σε μία μάχη.

Αρχικά του χορηγήθηκε μορφίνη για τον πόνο, όμως όταν ο πόλεμος τελείωσε το 1865 και ο Pemberton επέστρεψε στην κανονική του ζωή, συνειδητοποίησε πως είχε εθιστεί στη μορφίνη.

Γνωρίζοντας καλά ότι ο εθισμός του αυτός ήταν επικίνδυνος, ο Pemberton άρχισε να πειραματίζεται με σκευάσματα χωρίς όπιο, προσπαθώντας να καταπολεμήσει την εξάρτησή του.

Τότε ένας άλλος γιατρός του είπε ότι μπορούσε να γιατρέψει τον εθισμό του με την κοκαΐνη. Έτσι ο Pemberton έφτιαξε τη δική του συνταγή με φύλλα κόκας, καρπούς του δέντρου κόλα (που περιέχουν καφεΐνη) και κρασί, το οποίο ονόμαζε «γαλλικό κρασί κόκα» (french wine coca).

Με την ποτοαπαγόρευση του 1886, αναγκάστηκε να αφαιρέσει το αλκοόλ από τη συνταγή του. Πρόσθεσε ζάχαρη και έτσι, γεννήθηκε η Coca Cola.

H γέννηση του λογότυπου

Το γνωστό λογότυπο που παραμένει ίδιο δεκαετίες τώρα, είναι δημιούργημα του συνεταίρου και λογιστή του Pemberton, του Frank Robinson.

Σκέφτηκε ότι τα δύο «C» του Coca Cola θα λειτουργούσαν καλύτερα από το Coca Kola (το φυτό κόλα γράφεται με «K» στα αγγλικά). 

O Pemberton άρχισε να πουλά το νέο του σκεύασμα στα φαρμακεία. Στη συνέχεια ήρθε η προσθήκη του νερού για να γίνει αναψυκτικό το οποίο διαφημιζόταν ως «πεντανόστιμο και δροσιστικό».

Τον πρώτο χρόνο, οι πωλήσεις ήταν χαμηλές, αφού κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα εννέα αναψυκτικά την ημέρα.

Έτσι, ο εθισμός του στη μορφίνη δεν επέτρεψε στον Pemberton να επωφεληθεί από τη μετέπειτα επιτυχία της δημιουργίας του.

Η πώληση της εταιρείας

Καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν, άρχισε να πουλά ποσοστά της εταιρείας σε διάφορους συνεταίρους για να εξασφαλίσει χρήματα. Λίγο πριν τον θάνατό του, το 1888, πούλησε το ποσοστό που του είχε απομείνει στον επιχειρηματία της Ατλάντα, Asa Candler.

Η σύζυγός του έζησε την υπόλοιπη ζωή της στην φτώχεια, ενώ ο γιος του πέθανε το 1894 από ναρκωτικά.

Η Coca Cola περιείχε κοκαΐνη έως και τις αρχές του 1900. Η ουσία βγήκε από τη συνταγή του αναψυκτικού όταν εξαπλώθηκε στον αμερικανικό νότο η εντύπωση πως μαύροι άνδρες το έπιναν πριν βιάσουν λευκές γυναίκες.